Gå direkt till textinnehållet
Karin Ekman, programchef på SVT Nyheter och Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter.
Foto: Tor Johnsson

Mediecheferna: Speciellt med kopplingen till Svenskt Näringsliv

NMI Det är inte bara de uthängda reportrarna som är kritiska till NMIs metod att utmåla enskilda journalister som aktivister. Även mediechefer reagerar starkt. ”Jag är kritisk till hur NMI genomför sina undersökningar och hur de presenterar dem”, säger Karin Ekman, programchef på SVT Nyheter. UPPDATERAD

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev förra året ett mejl till Mats Olin på Näringslivets Medieinstitut (NMI) efter en publicering om SVT-reportern Kristina Lagerströms friskolerapportering.

– Det var inte i eget intresse, det rörde ju inte en av DNs medarbetare, säger Peter Wolodarski. Jag såg att de gav sig på en enskild reporter för SVTs publiceringar. Enskilda reportrar svarar inte för publiceringar. Det liknar närmast trakasserier eller försök till påverkan att ge sig på reportrarna. Det är vi ansvariga utgivare som ska kritiseras.

I mejlet till NMIs chef Mats Olin skrev Peter Wolodarski den 27 juni 2023:

Annons Annons

”Att så tydligt rikta in sig på en enskild medarbetare som inte fattar beslut om publiceringar, riskerar att spä på ett verkligt problem som redan finns med trakasserier av journalister. Det är ett problem som leder till tystnad – något jag inte tror ni vill se.”

Mats Olin svarade följande dag:

”På NMI menar vi att enskilda journalister har ett ansvar och att de är makthavare. Det måste vara möjligt att utvärdera dem personligen. Sedan ska det givetvis ske på ett respektfullt sätt. Man kan givetvis diskutera om ordval är de rätta även i detta fall, men principiellt tycker jag att det är motiverat med fokus på en enskild journalists prestationer. Kristina Lageström har flera gånger bemött och diskuterat hennes roll och NMI:s arbete, vilket hedrar henne.”

Peter Wolodarski är kritisk till att NMI fortsatt att hänga ut reportrar sedan dess:

– Jag kan inte se NMIs punktmarkeringar på enskilda journalister som någonting annat än ett försök att förändra deras rapportering, att man vill att de ska bli oroliga och att man vill tysta dem. Det är allvarligt. Att svartmåla enskilda journalister, det är ett ofog. Eftersom NMI har satt den här metoden i system betraktar jag dem inte längre som en seriös aktör.

Peter Wolodarski tar själv upp kopplingen mellan NMI och Svenskt Näringsliv, och medieföretagens finansiering:

– Det som är speciellt här är att det är en organisation som har haft finansiering från Svenskt Näringsliv. DN är också medlemmar i Svensk Näringsliv. Nu uppfattar jag det inte som att Svenskt Näringsliv vill undergräva fria oberoende medier, utan att det här är något som har pågått vid sidan om. Jag ser inte att vi har något problem med Svenskt Näringsliv i den här frågan, och jag vet inte om finansieringen kvarstår.

Stiftelsen Fritt Näringsliv som får pengar av Svenskt Näringsliv är en av flera uppdragsgivare, enligt NMI själva. Om det stämmer, har du någon tanke kring det? (Uppdaterad: I år kommer Stiftelsen Fritt Näringsliv inte att finansiera NMI)

– Jag har ingen insyn i det, så jag har svårt att uttala mig. Jag uppfattar det som sagt inte som att Svenskt Näringsliv vill undergräva medieföretagens verksamhet. Jag gör inte det.

Karin Ekman, ansvarig utgivare och programchef på SVT Nyheter, har reagerat på flera av publiceringarna:

– NMI är en aktör som ofta valt att rikta in sin mediekritik på enskilda journalister i stället för mot redaktioner eller ansvarig utgivare. Det är djupt bekymmersamt, säger Karin Ekman.

Varför då?

– De senaste åren har hat och hot mot våra medarbetare ökat markant, och det riktas i synnerhet mot högspecialiserade reportrar som bevakar vissa frågor. Det här är ett smärtsamt faktum, som vi hela tiden behöver ta höjd för i vår redaktionella vardag. Det handlar bland annat om ett förstärkt samarbete med vår säkerhetsavdelning, och om att upprätthålla rutiner för att på bästa sätt kunna stötta medarbetare som mottar orimliga påhopp och anklagelser.

Men är det inte viktigt att medier granskas?

– Att SVT Nyheters journalistik granskas och kritiseras är inte konstigt, det är något jag som ansvarig utgivare välkomnar. Att däremot, vilket vissa aktörer idag gör, rikta falska anklagelser och personfokuserad kritik mot enskilda reportrar som gör sitt jobb, är både oacceptabelt och destruktivt för samhället i stort.

– Jag är kritisk till hur NMI genomför sina undersökningar och hur de presenterar dem. Mediekritik och mediegranskningar är välkomna men jag skulle önska att de görs på en högre nivå än den som sker på NMI.

SVT betalar medlemsavgift till Svenskt Näringsliv som finansierar NMI. Vad tänker du om det? (Uppdaterad: I år kommer Stiftelsen Fritt Näringsliv inte att finansiera NMI)

– Jag utgår från att Svenskt Näringsliv regelbundet ser över kvaliteten på exempelvis NMIs undersökningar.

Läs Mats Olins svar: ”Journalister är makthavare som måste kunna granskas”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos