Gå direkt till textinnehållet

Mediecentret i Sotji: Arbetare tjänar 500 kr i månaden

Mediecentret i Sotji där journalister ska arbeta och bo under vinter-OS i Ryssland nästa månad byggdes av migrantarbetare som inte fick betalt och vars rättigheter i arbetslivet kränktes. Det framgår av en rapport från Human Rights Watch.

Det nybyggda mediecentret i ryska Sotji består av pressrum, konferenslokaler och 400 arbetsstationer för TV-journalister. Lokalerna är drygt 5 000 kvadratmeter.

Bygget av mediecentret och av mediehotellet har i stor utsträckning utförts av migrantarbetare från Centralasien och Östeuropa. Organisationen Human Rights Watchs har intervjuat 66 av de 16 000 migrantarbetarna i Sotji. I en rapport som publicerades förra året framgår att deras mänskliga rättigheter i arbetslivet kränktes och att arbetsvillkoren ofta stred  mot rysk lag.

De intervjuade arbetarna som var med och byggde mediecent­ret och mediehotellet berättar att de inte fick den lön de utlovats, och att de inte fått betalt alls vissa månader. Några av dem berättar att arbetsgivaren beslagtagit deras identitetshandlingar och pass.
En av arbetarna uppger att han fick 77 dollar (500 kronor) för en månads arbete och sedan ingen lön alls för 70 arbetsdagar. Arbetet pågick från åtta på morgonen till åtta på kvällen sju dagar i veckan. De andra intervjuade arbetarna har liknande berättelser. Flera av dem återvände hem tomhänta.

Annons Annons

I januari släppte den svenska researchorganisationen Swedwatch en rapport om människorättskränkningar i Sotji.
– Det är ett antal större medieföretag som sköter rapporteringen från OS och som också deltar i planeringen. De borde från början ha ställt krav på att de mänskliga rättigheterna respekteras, säger Erik Jennische, rapportchef på Swedwatch.

Han anser att det är uppenbart att vare sig Internationella Olympiska Kommittén (IOK) eller Svenska Olympiska Kom­mittén (SOK) tar ansvar i dessa frågor, och att det därför måste vara upp till sponsorer och medie­företag att ställa krav på de olympiska organisationerna.

Vad tycker du journalisterna som bevakar OS ska tänka på?
– Jag tycker att de ska ta chansen att intervjua de aktivister som finns på plats, och även lokalbefolkningen.
 

Fler avsnitt
Fler videos