Gå direkt till textinnehållet

Hela Wikipedia i Ryssland kan blockeras

En statlig rysk myndighet har begärt att hela Wikipedia blockeras på grund av ett inlägg om cannabis från Indien.

Det är Roskomnadzor, en myndighet som bevakar telekommunikationen i landet, som begärt att internetleverantören blockerar tillgången till det webbaserade uppslagsverket.

Beslutet kom efter ett beslut som tagits av en domstol i Cherny Yar, en stad som ligger 1 200 kilometer sydost om Moskva, att en artikel om cannabis var olaglig och ska blockeras, skriver Reportrar utan gränser.

Artikeln anses bryta mot flera lagar, bland annat artikel 46 från 1998 som förbjuder ”propaganda till förmån för narkotika och ämnen som påverkar en persons mentala hälsa”.

Annons Annons

Myndigheten ville blockera hela webbplatsen eftersom den typ av HTTPS-kryptering som används av Wikipedia gör det omöjligt att blockera en enskild sida.

” Roskomnadzor utesluter inte att blockera hela webbplatsen”, sade Vadim Ampelonsky, talesperson för Roskomnadzor .

”Blockering av Wikipedia skulle vara en av Rysslands största kränkningar av informationsfriheten på senare år”, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire.

"Det är oroande att en så viktig webbplats som Wikipedia görs oåtkomliga i Ryssland bara för att en enda sida bryter mot lagen. Vi uppmanar myndigheterna att nå en kompromiss med Wikipedia i syfte att undvika ett oproportionerligt förbjudande av innehåll på nätet. ”

Ända sedan Vladimir Putins återkomst till presidentposten 2012 har Ryssland i sin lagstiftning inskränkt i yttrandefrihet och blockerat fler och fler webbplatser.

Ryssland ligger på 152e plats av 180 länder på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

 

Fler avsnitt
Fler videos