Gå direkt till textinnehållet

Funcke kritisk mot utredning om hot och kränkningar

Nils Funcke är kritisk mot utredningen Integritet och straffskydd. ”Skulle en extensiv tolkning kunna användas mot en framtida Karl Gerhard?” skriver han i en debattartikel i Expressen.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritiska till Gudrun Antemars utredning Integritet och straffskydd. Utredningens syfte har varit att övergripande göra en bred översyn av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet, särskilt när det gäller hot och andra kränkningar. Nils Funcke framför sin kritik i en debattartikel i Expressen.

Han tycker visserligen att det finns poänger med delar av det förslag som läggs fram i utredningen, att grova uttalanden på internet ska kunna betraktas som integritetsintrång. Men han menar att lagförslaget inte tar hänsyn till bild- och scenkonsten då den ibland kan kränka enskilda personer.

”Det saknas också ett resonemang om bestämmelsen kan användas när yttrandefriheten behövs som bäst i ett skymningsläge? Skulle en extensiv tolkning kunna användas mot en framtida Karl Gerhard?” skriver han i texten.

Annons Annons

Nils Funcke anser också att etablerade medier är för okritiska mot utredningen och tror att det beror på att den inte drabbar dem på samma sätt.

Fler avsnitt
Fler videos