Gå direkt till textinnehållet

En tredjedel av journalisterna saknar fast jobb

Otryggheten bland journalisterna på dagens arbetsmarknad är ingen hemlighet. Nu visar en ny undersökning att en tredjedel av alla i Sverige är frilansar eller tillfälligt anställda.

Det är Journalistförbundet och frilansjournalisten Kent Werne som tagit fram rapporten med namnet ”Köparens marknad”. Rapporten ingår i en serie där man undersöker otryggheten i mediebranschen. Siffror från Statistiska centralbyrån visar också att en tredjedel av journalisterna saknar trygga villkor.

”Redaktionerna krymper. Mer köps in och läggs ut. De tillfälliga jobben blir fler, bemanningsanställda och frilansar ersätter fast personal. Den samlade effekten är ändå en utbredd otrygghet” säger Kent Werne i ett pressmeddelande.

Kommande rapporter i serien ska kartlägga problemområden och komma med förslag hur otryggheten för journalister kan minskas.

Annons Annons

”Att få inspel av journalister och andra som berörs är en nödvändig del i undersökningsarbetet. Vi har redan fått in en del intressanta tankar och idéer, och ser fram mot ytterliggare förslag på vad vi ska undersöka i kommande rapporter” säger förbundsordförande Jonas Nordling.

Med start klockan 12.30 i dag kan du titta på seminariet ”Köparens marknad” på www.sjf.se. Där debatteras också otryggheten. 

Fler avsnitt
Fler videos