Gå direkt till textinnehållet

DN klandras för uppgifter om 15-årigt brottsoffer

I en nyhetsartikel om en svårt knivskuren 15-åring skrev Dagens Nyheter att offret skulle ha varit känd hos polisen och haft en misshandelsanmälan mot sig. DN klandras nu av Pressens opinionsnämnd.

I artikeln som publicerades i april i år skriver DN att attacken på den svårt skadade 15-åringen enligt poliskällor var en hämnd för en tidigare misshandel.

Uppgiften var felaktig: pojken hade ingen  misshandelsanmälan mot sig. 15-åringens föräldrar anmälde publiceringen till PO, och ville få till stånd en dementi. Så skedde några dagar senare i en notis där DN rättade de felaktiga uppgifterna.

Föräldrarna ville ändå få prövat om DNs publicering om att pojken varit i klammeri med rättvisan var förenlig med god pressetik. PO anser inte det. Pojkens ringa ålder och det faktum att han vid publiceringen låg svårt skadad på sjukhus, samt att han genom artikeln var lätt igenkännbar för skolpersonal och skolkamrater, innebär att det inte var rimligt att publicera uppgifterna, enligt PO – oavsett sanningshalten i dem.

Annons Annons

"Den koppling som gjordes mellan pojken och tidigare kriminalitet tillfogade honom en allvarlig publicitetsskada", skriver PO. PON instämmer i bedömningen och klandrar DN.

Fler avsnitt
Fler videos