Gå direkt till textinnehållet

De får Wendelapriset

Sydsvenskans reportageserie om pojkarna på Malmö C är en av pristagarna när Wendelapriset delas ut. Tidningens Jens Mikkelsen, Hussein El-Alawi samt Federico Moreno (bilden) som numera är reporter på Expressen delar priset med Piteå-Tidningens Jan Westerberg.

I reportagen om pojkarna på Malmö C ingår bland annat en film där man ser hur en marockansk pojke trycks ned i stengolvet av en vakt på Malmö centralstation i februari 2015.

"Wendela uppmärksammar en viktig journalistisk genre som sällan uppmärksammas i prissammanhang, det sociala reportaget. Vi är otroligt glada och stolta över det här priset, säger Jens Mikkelsen", till Sydsvenskan.

I motiveringen läser man bland annat att ”Bilden fördjupas, sanning och lögn byter plats. Det är envist, välskrivet och spännande”.

Annons Annons

Priset delas med Jan Westerberg, Piteå-Tidningen, som får halva prissumman på 50 000 kronor för sin artikelserie om den lätt utvecklingsstörde Stefan Stenberg som svindlades av sin förvaltare.

”Wes­terbergs envisa grävande bidrog trots myndigheternas likgiltighet till att ett landsomfattande samhällsproblem seglade upp från en ickefråga till en skan­dal. Artikelserien visar på behovet av självständig och kvalitativ lokaljourna­listik”, skriver juryn som består av Ami Lönnroth ordförande samt Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed.

Expressen tilldelas ett hedersomnämnande för sin ”konsekventa satsning på socialreportaget”.

Wendelapriset har delats ut sedan 2008. I år sker prisutdelning den 22 september kl 13 på De litterära sällska­pens (DELS) scen vid Bokmässan i Göteborg.

 

Fler avsnitt
Fler videos