Gå direkt till textinnehållet

Chefssågning på Aftonbladet

Chefsorganisationen sågas på Aftonbladet i företagets egen rapport. De bemanningsanställdas situation tas upp särskilt i rapporten.

På torsdagen presenterades den interna Aftonbladetrapporten för personalen. Rapporten ligger också tillgänglig för allmänheten bakom en betalvägg på Aftonbladet.se.

Rapporten tillkom på initiativ av Aftonbladets tidningschef Jan Helin, som gav sju personer i uppdrag att intervjua medarbetare och kartlägga tidningens styrkor och svagheter.

I rapporten framkommer massiv kritik mot chefsorganisationen, och önskemål om större ansvar för reportrarna. Av de 270 som arbetar på redaktionen är 87 reportrar. På nyhetsredaktionen finns 42 reportertjänster och 21 chefer.

Annons Annons

Medarbetarna berättar att på kvällarna och tidiga morgnar fungerar arbetet bättre, eftersom det endast finns reportrar och redaktörer på plats.

”På dagarna finns det för många chefer man kan bli utskälld av. Det skapar en oro och en tandlöshet”, säger en redaktör på desken i rapporten.

En medarbetare på Sportbladet säger enligt rapporten:

”När vi är få chefer på semestern är allt mycket enklare. Sen går vi in i vardagen med sex-sju chefer som ska bestämma om samma sak och allt tar plötsligt mycket längre tid.”

Det finns också kritik mot att cheferna inte har tillräcklig digital kompetens, och mot att den kompetens som finns hos medarbetare försummas.

I rapporten ägnas ett kort avsnitt åt otrygga anställningar. Många av de intervjuade har lyft frågan om att Aftonbladet använder bemanningsbolag. Medarbetare vågar inte säga vad de tycker av rädsla för att inte få förlängt kontrakt och informationskedjan är skrämmande usel, menar intervjuade.

I Aftonbladetrapporten hänvisas till en extern undersökning som visar att hälften av människorna med otrygga anställningar mådde psykiskt dåligt, jämfört med en tredjedel av dem med fast jobb.

”Aftonbladet ska vara ett föredöme inom området”, slår rapporten fast.

Rapporten rekommenderar att ledningen tittar på hur man kan kapa onödiga led genom att utöka den enskilde individens mandat och slå ihop roller. En reporter ska kunna hitta en nyhet, skriva en artikel, hitta bilder, publicera, sprida och göra uppföljning på egen hand eller i kontakt med en enda chef i stället för flera.

Rapporten rekommenderar också att Aftonbladet ser över rekryteringsprocessen, låter anställda jobba i mindre team, tar vara på kompetensen i huset och vidareutbildar befintlig personal.

Fler avsnitt
Fler videos