Gå direkt till textinnehållet

”Bevara yrkets status”

En redaktör som varvar marknadsföring med journalistik – ska hon få vara med i förbundet? Ja, säger ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Men hon säger nej till  röntgenfotografer och rörmokare.

I dag tisdag drar en veckas kongress i gång. Journalisten har intervjuat förbundsordföranden med anledning av de motioner som lämnats in och vilka frågor de 111 ombuden tycker är viktigast. (Frågor som ligger nära varand­ra har förts samman under en rubrik.)
Se hur det ser ut nedan.

Anpassa förbundet till framtiden.

– Åh, vad jag är glad att det är så många som vill diskutera den frågan, utbrister Agneta Lindblom Hulthén. Det är inte så många motioner som kommit in, för det är svårt att formulera. Men det finns en bra motion som vi kan utgå ifrån.

– Det handlar i grunden om att bevara yrkets status, så det inte bara upplöses i en stor mediesmet. Det är en stor och viktig diskussion – sedan är det rent praktiskt lite svårare att hitta en lösning.

Frågan är ju vem som är journalist. Förbundsstyrelsen föreslår oförändrade regler, fast en generösare praxis. Vad betyder det?
– Vi har så länge ägnat mycket tid att hålla folk utanför förbundet – nu är det dags att kämpa för att få in dem. Ta ett exempel: förr jobbade många ­lokalredaktörer med att även kränga annonser. Det fick vi bort. I dag är det folk som har liknande arbetsuppgifter  på vissa företag – de blandar journalistik med att jobba med marknadsföring och annonser.

– Så länge de till huvuddelen är journalister tycker jag de borde kunna vara med i förbundet. Får vi kollektivavtal på deras arbetsplats kan vi hjälpa dem om de till exempel tvingas göra för mycket reklamarbete.

I Danmark har man ett brett me­dieförbund. Varför gör vi inte så i Sverige?
– Där kan ju en röntgenfotograf vara med. Det tycker jag är att gå för långt. Häromdagen var det en rörmokare här i huset som sökte igenom ledningarna med kamera. Då hade jag ju kunnat värva honom till förbundet!

Om kongressen ger styrelsen i uppdrag att försöka bilda ett medieförbund?
– Får nya styrelsen ett uppdrag är de bakbundna i förhandlingar och då är uppdraget redan omöjligt. Där­emot hoppas jag att nya styrelsen får i uppdrag att lägga fram ett genomtänkt förslag om förbundets framtid till nästa kongress.

Villkor för visstidsanställda.

Många uttrycker ju oro för att ni inte får stopp på LAS-karusellen.
– På Mia-området är vi överens med arbetsgivarna om att det är olagligt att lasa ut. Även i SRAO-avtalet har vi regler om att man inte ska lasa ut. I nya TU-avtalet står det att arbetsgivarna ska tillämpa LAS på ”ett ansvarsfullt sätt”. Men så fort avtalet är underskrivet börjar de försöka hitta sätt att kringgå det.

– Ett annat växande problem är frilansar som sitter på redaktionen och jobbar med f-skatt. De blir helt beroende av en arbetsgivare men är ändå inte anställda. Den anställningsformen utarmar både arbetstagarbegreppet och småföretagarbegreppet.

–  Vi måste se till att medlemmarna förstår vilka regler som finns. Därför är det bra med motionen som föreslår att vi sätter samman ett utbildningspaket. Det är inte fel på lagen – det är arbetsgivarna som försöker kringgå den. En del medlemmar skäller vid fel träd.

Lön och arbetsvillkor.

Några ombud för fram lönen som viktigaste frågan, men arbetstiden och arbetsmiljön verkar vara viktigare. Det finns ingen motion om det allmänna löneläget.

– Förra kongressen var låglöneeländet en stor fråga. Men vi har varit framgångsrika i förhandlingarna och jag tror att de flesta är nöjda. Men vi måste fortsätta jobba stenhårt, annars rullar stenen tillbaka.

– Men den fråga som jag tror blir stor i nästa förhandling är arbetstiden. Jag är förvånad att det inte syns ännu tydligare i motionsfloden. Många med lokala arbetstidsavtal har fått mycket längre arbetstid. Här måste vi ta strid.

Bättre medlemsnytta.

En del som lämnar förbundet tycker inte att de ”har nytta” av vara med.
– Vi har förhandlat fram bra avtal – det håller uppe värdet på journalistiken. Den som har problem med till exempel lön eller stulna texter får gratis hjälp. Vi slåss för en bättre offentlighetslagstiftning.

– Men vi har inte varit tillräckligt duktiga på att tala om vilka bra saker vi gör.

Frilansars villkor.

Fulavtal och prisdumpning – vad kan förbundet göra?
– Frilansarna har fått det mycket tuffare och marknaden har krympt. En sak är det jag pratade om med frilansar som blir beroende av en arbetsgivare. Men jag tror att vi måste verka för att avtalslagen skärps. Vill man ha fler småföretagare får det ju inte vara ett system där stora kan utnyttja de små på ett oskäligt sätt. Där tror jag vi kan gå samman med andra organisationer med samma intressen.

– Här kommer ju frågan om upphovsrätt också in.

Fyra dagar kvar: blir det en bra kongress?
– Jag hoppas innerligt det. Det brukar vara roligt, man träffar många man känner igen och tycker om. Sedan brukar inte kongresserna vara förutsägbara. Och jag gillar ju att debattera, och har inte blivit tålmodigare och snällare med åren.

 

VIKTIGASTE FRÅGAN                        OMBUDEN        ANTAL MOTIONER
Anpassa förbundet till framtiden            24                        5
Villkor för visstidsanställda                     19                        3
Lön och arbetsvillkor                              18                       15
Bättre medlemsnytta                              17                       13
Frilansars villkor                                      10                        7
Upphovsrätt                                              7                        2

Fler videos
Fler avsnitt