Gå direkt till textinnehållet

”Vi måste sluta springa efter samma bollar.”

Adrianna Pavlica är 27-åringen som redan hunnit med att vara nyhetschef, redaktör och jagat gangsterledare som flytt rättvisan till Turkiet. Nu ska hon gräva på heltid för Göteborgs-Posten.

Det är juli 2014 och Adrianna Pavlica är så där glad man bara kan vara som ung journalist som precis ska åka på livets första betalda semester. Hon har fått ledigt från sitt jobb som biträdande nyhetschef på GT i Göteborg och har bestämt sig för att backpacka i Asien. Men tre dagar innan avfärd blir hon plötsligt av med handväskan där hennes pass ligger.

Eftersom de inte accepterar provisoriska pass i Malaysia tvingas Adrianna beställa ett nytt ordinarie pass innan avfärd. När hon nu måste vänta på nya dokument, och inte längre kan vara säker på vilken flight hon hinner med på avresedagen, så bokar hon inget. I stället åker hon ut till flygplatsen den 17 juli och kommer i väg med en flight tidigt samma dag. Väl framme i Kuala Lumpur går hon ut på stan, äter en middag och strosar runt. Tillbaka på hotellet kickar wifi-nätet in igen och mobilen svämmar över av meddelanden på sociala medier från vänner som undrar om hon lever? 

Klockan 16.20 lokal tid samma dag hade larmet kommit.  
Passagerarflygplanet MH17 från Amsterdam till Malaysia – som avgick bara några timmar efter Adriannas flight – hade slagit i marken runt 50 kilometer från gränsen mot Ryssland i östra Ukraina. 298 personer omkom. Det som skulle bli hennes första lugna semesterdag, hade i stället kunnat bli hennes död. Om hon hämtat ut passet några timmar senare hade hon kunnat vara en av passagerarna på det planet. 

– När jag såg nyheten fick jag en chock. Sen kom första samtalet från Expressen som sa åt mig att åka ut till flygplatsen. ”Och vi kör live om tre minuter” sa de, det fanns alltså ingen tid att smälta något. Jag fick några minuter på mig att koppla upp via Skype och sen körde vi live-TV, säger Adrianna Pavlica. 

Läs hela intervjun med Adrianna Pavlica i senaste numret av Journalisten. Skaffa din prenumeration här

Annons Annons