FOTO: Nicklas Rudfell

"Mina kolleger gillar inte
att jag säger att jag
leker på jobbet"

12 februari, 2016

Kärleken till kameran har funnits hos Sydsvenskans fotograf Hussein El-Alawi ända sedan barndomen i Irak. Varje dag utmanar han sig själv för att hitta motiven till bilderna som han vill ska berätta något för betraktaren.

- Kameran är min stora kärlek. Det har gått så långt att om vi ska på ett bröllop så bönar familjen att jag inte ska ta kameran med mig. Jag halkar lätt in i en yrkesroll även när jag är privat.

Han är tacksam över att han kan ha sin hobby som yrke. Och att han får ha roligt på jobbet.

- Mina kolleger gillar inte att jag säger att jag leker på jobbet. Men min passion är mötet med människor.

Hussein El-Alawi kom till Sverige 1990. Efter att ha gått en gymnasial fotoutbildning i Malmö ”upptäcktes” han av Tidningen Rosengårds eldsjäl Lilith Waltenberg.

På Tidningen Rosengård fick han sin första tidningspraktik.

Efter den följde den vanliga vikariatsvängen, på Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Arbetet, Kvällsposten, innan Hussein El-Alawi jobbade några år på bildbyrån KG Pressfoto i Eslöv.

Efter några år började han frilansa.

- Det gick bra ekonomiskt, men det var ensamt, jag saknade arbetskamrater. Så jag började fundera på att göra något annat, kanske läsa vidare.

På Arbetsförmedlingen tjatade han till sig en busschaufförsutbildning och tog taxikort.

- Men innan jag var färdig ringde Sydsvenskans dåvarande chefredaktör Hans Månson och erbjöd mig jobb. ”Jag vill inte åka buss med dig” sa han.

Hussein El-Alawi pratar både persiska och arabiska och är med sitt kontaktnät en stor tillgång när Sydsvenskan gjort reportage om invandrare och flyktingar. Det vittnar flera av hans kolleger om.

Tidigare har han rest mycket i jobbet, till bland annat Libanon, Iran och Syrien. Och han är övertygad om att jobben skulle ha blivit annorlunda om han inte fungerat som tolk och guide.

- Kan du prata med folk på gatan, eller med en taxichaufför, får du reda på mycket som annars skulle gått dig förbi.

Sydsvenskan har prisats för flera jobb där Hussein El-Alawis kunskaper spelat stor roll. Nu senast nominerades tidningen till Stora journalistpriset för ”Pojkarna på Malmö C” som handlade om marockanska gatpojkar.

- Oftast gör jag mitt jobb och glömmer sedan bort det. Men när vi försökte närma oss de här killarna, och besökte en av pojkarnas föräldrar i Marocko, krävdes det att jag i första hand var människa, inte tolk eller fotograf, för att de skulle få förtroende för oss.
 

Läs hela porträttet på Hussein El-Alawi i Journalisten nr 2/2016. Teckna din prenumeration här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies