Gå direkt till textinnehållet

”Livet slutar inte för att du har blivit uppsagd.”

Hanna Younes medger att det i mångas öron låter konstigt, men uppsägningen från Sydsvenskan var det bästa som kunde hända henne. Det gav henne möjlighet att pröva på något nytt. Just nu befinner hon sig i Kairo där hon frilansar och studerar arabiska.

Efter uppsägningen har Hanna Younes varit på anställningsintervjuer på Sydnytt, SR Malmöhus, Marieberg Media, Kvällsposten och träffat tidningen Fokus om eventuella reportage från Mellanöstern.
Hon har en profil som gör henne attraktiv: ung kriminalreporter som kan arabiska och som har erfarenhet av att bevaka Malmö, där det skett flera uppmärksammade mord på öppen gata.
– Tråkigt att inte Sydsvenskan insåg det.

Hösten 2011 var påfrestande för Hanna Younes och hennes kolleger på Syd­svenskan. Ett sparpaket var på gång. Frågan var vilka som skulle tvingas sluta. Hanna hade nummer 14 på Las-listan, men eftersom ledningen ville behålla redigerare, vissa chefer och fotografer blev hon en av de sju som sades upp.
Beskedet fick hon samma dag som hon kom hem från en semester på Kap Verde där hon kitesurfat, simmat och praktiserat yoga vid havet. Hon kände sig avslappnad efter höstens osäkerhet inför framtiden.
– Jag trodde att jag var förberedd på att bli uppsagd. Men det var tufft att få beslutet. Jag grät mycket.

Hon blev inkallad till chefredaktören. Fick skriva på ett papper som innebar att hon inte längre var anställd på Sydsvenskan.
– Efter alla år på tidningen stod jag där som en främling. Jag förlorade en tillhörighet, ett sammanhang, mina kolleger. Jag förlorade tryggheten. Genom jobbet fick jag bekräftelse och kunde se resultat av mitt arbete.
Hanna behövde några dagar på sig för att sörja, finna styrkan och gå vidare. Tanken dök upp att utnyttja det språkstipendium hon fått från Journalistförbundet. Sex dagar efter uppsägningen bokade hon en flygbiljett till Kairo.
– Jag vände det till något positivt, att det nu fanns möjlighet att göra det jag ville.

Läs hela intervjun med Hanna Younes i nummer 5 av Journalisten.

Prenumerera här.

Fler videos
Fler avsnitt