”Kabul och New York är mer lika än vad Stockholm och New York är.”
Pulitzerprisvinnaren och New York-bon Jenny Nordberg drivs av sin okunnighet och sin girighet. Journalisten träffar henne över frukost på Manhattan och pratar makt, Indiana Jones-research och kvinnor som lever som män i Afghanistan.
Frukost på franska restaurangen Balthazar på Spring och Broadway på södra Manhattan. Klockan är halv nio. Jenny Nordberg kom hem från Kabul för tre dagar sedan och har fått förkylningen från helvetet. Hon beställer te och frukt. Jag väljer en hundrakronors laxbagel och en kaffe från frukostmenyn.
– Det här är New York. Eller hur?
Nej, hon är inte febervill. Jenny Nordberg vet exakt var hon är. Där hon vill vara. Hon har utformat sitt arbetsliv exakt som hon vill ha det, säger hon senare. Hon menar den sorliga restaurangen. Affärer görs upp, dagsagendor sätts. Här finns ingen som sitter ensam och läser en tidning över morgonkaffet. Alla är busy, busy, busy. Det HÄR är New York. Eller hur?
– Kabul och New York är mer lika än vad Stockholm och New York är. Sverige är ett sofistikerat och välorganiserat samhälle. Här, och i Kabul, är det kaos. Om taket föll ner härinne skulle det förstås bli ett himla liv, och ingen skulle veta vem man skulle kontakta. Några av servitörerna skulle förmodligen gå runt och fortsätta servera te. I Sverige hade man utrymt byggnaden på nolltid.
I Sverige är hon mest känd för sina kolumner i Svenska Dagbladet. Men hennes huvudsakliga uppdragsgivare finns här i USA. Hon har främst arbetat för New York Times och har producerat flera fördjupande nyhetsreportage om 30 till 60 minuter för Dan Rather Reports, från bland annat Haiti, Mellanöstern och Afghanistan.
2005 fick hon tillsammans med ett reporterteam på New York Times Pulitzerpriset för artikelserien Death on Tracks i sju delar om vem som har ansvaret för säkerheten vid järnvägsövergångar.
– Skriv inte att jag vunnit Pulitzerpriset. Det var artikelserien som vann och vi var flera som hade arbetat med den. Jag gjorde en del av researchen och intervjuerna och skrev tillsammans med andra, säger Jenny Nordberg.
Inför artikelserien hade hon sysslat med databasresearch i ett år.
– Jag var helt utmattad. Jag fattade ingenting när vi vann priset, det var bara så sjukt. I efterhand har jag förstått att det görs väldigt få sådana artikelserier i amerikanska medier, kanske bara en per år. Det var ett unikt jobb. Jag hade inget perspektiv alls, jag kunde inte dynamiken i den amerikanska mediebranschen.
Servitören fyller på hennes tekopp. Hon frågar om en av hans tatueringar och han berättar att han inte har något minne av när han skaffade den. Han vaknade upp med den.
Jenny Nordberg har inte tagit några andra uppdrag än kolumnerna i Svenska Dagbladet den senaste tiden. Hon har ett bokkontrakt som upptar all arbetstid. Researchen är klar sedan en tid. Nu ska hon bara skriva den också.
– Jag får inte berätta särskilt mycket om den, på grund av kontraktet. Men det handlar om flickor som växer upp som pojkar och kvinnor som lever som män i Afghanistan.
Boken har sin upprinnelse i en intervju med den kvinnliga afghanska parlamentsledamoten Azita Rafaat 2009.
– Jag satt i hennes hem i Kabul och pratade med hennes döttrar medan jag väntade på att få göra intervjun. De hade börjat lära sig engelska. Plötsligt sa en av dem: ”Vår bror är egentligen en flicka.”
Det visade sig att familjens yngsta, sexårige sonen Mehran Rafaat, egentligen hette Manoush. Hon kläddes i pojkkläder och hade till och med kroppsspråk som en sexårig pojke. Efter några månaders research förstod Jenny Nordberg att fenomenet var utbrett i Afghanistan. Många föräldrar valde att låta döttrar växa upp som pojkar. Kvinnor som bara får döttrar betraktas som misslyckade i Afghanistan.
– Jag var chockad. Pojkar och män har större möjligheter och frihet i Afghanistan, så många av dem fortsätter att förklä sig till män i vuxen ålder, om de kan.
Fenomenet var helt oskrivet.
Läs hela intervjun med Jenny Nordberg i Journalisten nr 14/2012. Teckna din prenumeration här.