Gå direkt till textinnehållet
Aida Arslanovic. Foto: SVT
Foto: SVT

Hon ska besöka Vox News i New York för utvecklingsstipendium

Aida Arslanovic på SVT Nyheter Södertälje är en av 163 journalister som fått utvecklingsstipendium från Journalistförbundet. Hon ska resa till New York och besöka Vox News.

Aida Arslanovic.

Vox News är en nyhetsredaktion som fokuserar mycket på Youtube, berättar Aida Arslanovic. Vox News ingår i Vox Media som arbetar med alltifrån podcast, ­tidningar och nyhetssajt till en tv-­serie på Netflix som heter Vox Explained.

– De är väldigt duktiga på videoberättande. Det är det jag skulle vilja utveckla mig inom. Nästan alla har ju bekymmer med att nå en yngre målgrupp, jag tror att den här resan skulle kunna ge mig ny inspiration. De jobbar mycket med video­format på olika sätt för att nå ut till en yngre grupp.

SVT försöker som många andra hitta nya sätt att nå ut till unga tittare, enligt Aida Arslanovic.

Annons Annons

– Jag tror man måste snegla lite på andra länder och hur de jobbar för att kunna inspireras.

Vox News publicerar även i sociala ­medier och på en sajt, vox.com, där de lägger ut nyheter. Men det är främst Youtubeinslagen Aida Arslanovic vill studera.

– De lägger ut långa videoinslag. Det tycker jag är intressant. På SVT går vi åt det hållet att det ska vara kortare och kortare inslag, men här har de längre videor. Jag undrar hur de jobbar för att hålla kvar tittarna. Normalt sett ska man fånga de yngres uppmärksamhet på två–tre sekunder för att de ska hålla kvar koncentrationen, säger Aida Arslanovic som arbetat på SVT sedan 2020 då hon gjorde sin praktik där.

På Vox News sajt är det mer traditionell nyhetsrapportering berättar hon.

– Det kan vara om Israel och Hamas eller andra nyheter som är på agendan, mer traditionellt. På Youtube jobbar de mycket med att förklara saker, till exempel inflationen, hur fungerar det? Vad är inflation?

Att inspireras av New York som stad och den energi som finns i staden, och att den ligger i framkant när det gäller många saker är vad hon ser fram emot.

– Det är det jag kommer att ta med mig mest därifrån. Utvecklingen. Men det är såklart kul att åka till New York också, det är en väldigt energifylld stad. Och det kan vara härligt med lite ny inspiration, ofta hamnar man i den dagliga lunken.

Planen är att hon ska resa i april.

– Jag är precis i startgroparna nu, eftersom jag nyligen fått veta det här, och har inte hunnit planera så mycket ännu. Det kan också bli besök på andra redaktioner. En kollega till mig åkte till New York förra året och jag blev inspirerad av henne, hon sa att hon hade lärt sig jättemycket. Jag har några kontakter som jag ska börja dra i.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos