Y-nytts fria ord hotas
En fredag i februari kallades Kajsa Åslin, redaktör för de landstingsanställdas personal- tidning Y-nytt i Västernorrland, till ett utvecklingsamtal. Samtalet havererade fullständigt. En av de första frågorna hon fick var:– Ser du dig i första hand som journalist eller som en offentlighetanställd tjänsteman?
En fredag i februari kallades Kajsa Åslin, redaktör för de landstingsanställdas personal- tidning Y-nytt i Västernorrland, till ett utvecklingsamtal. Samtalet havererade fullständigt.
En av de första frågorna hon fick var:
– Ser du dig i första hand som journalist eller som en offentlighetanställd tjänsteman?
MEDIER I dag är Kajsa Åslin sjukskriven, hon har sagt upp sin tjänst och tidningen skall göras om till ett organ för de höga cheferna och politikerna inom landstinget.
– Jag blev fullständigt paff när jag fick frågan av Kerstin Sundholm, informationschefen på Landstinget. Hon förklarade att Y-Nytt skulle göras om och att all debatt och alla insändare från anställda skulle tas bort.
Det finns inga politiska beslut om att förändra tidningen. Allt kom som en total överaskning – både för de anställda på tidningen, för de landstingsanställda och för politikerna.
Landstingsledamoten Roy Resare (mp), tidigare riksdagsman kräver en förklaring av landstinget:
– Skall tidningen göras om för att bli husbondens röst? Varför finns det inga politiska beslut om förändringen av Y-Nytt? säger han.
Vårdförbundet i Västernorrland, som har representanter i redaktionskommittén för Y-Nytt, har beslutat att avvakta med att utse nya ledamöter i kommittén.
– Självklart är vi emot att tidningen blir ett rent informationsorgan. Y-Nytt skall vara en bred personaltidning där alla får komma till tals, säger ombudsman Stig Wallin på Vårdförbundet i Västernorrland.
Informationschefen Kerstin Sundholm, vars journalistiska meriter inskränker sig till ett halvårsvikariat på en av SCAs personaltidningar, medger att Y-Nytt skall förändras. Exakt på vilket sätt kan hon inte uppge:
– Nej, du får prata med Landstingsdirektör Sören Öberg, säger hon.
Är det han som har gett dig uppdraget att förändra tidningen? Har du varit missnöjd med Kajsa Åslins jobb som redaktör?
– Nej, men verksamheten måste ses över. Prata med Sören.
Det är inte första gången som cheferna på Landstinget i Västernorrland har försökt påverka Y-Nytts redaktionella innehåll. Artiklar har stoppats och journalisterna blir ifrågasatta.
– Det är svårt att jobba på en personaltidning. De som man ibland kritiserar i spalterna, är samma personer som man sedan skall fika med, säger Kajsa Åslin.
Hon är fortfarande bitter.
– Jag fick många nålstick av cheferna. En av dem var mycket förgrymmad över att Y-Nytt tagit upp frågan om varför det är så få kvinnliga chefer inom landstinget.
– Y-Nytt var en bra tidning där vi försökte ha högt i tak. Jag är glad över att så många reagerat över den tänkta förändringen av tidningen. Det värmer mitt uppe i allt elände, säger Kajsa Åslin.
Landstingsdirektör Öberg känner inte igen Kajsa Åslins beskrivning.
– Det är riktigt att vi gör en översyn av Y-Nytt. Vi skall totalt spara 50 miljoner kronor på några år inom landstinget, och Y-Nytt granskas på samma sätt som andra verksamheter, säger han. Kajsa Åslin har överreagerat. Det här är en storm i ett vattenglas. Y-Nytt skall även i fortsättningen vara en bra personaltidning där det finns ett generöst utrymme för debatt.