Gå direkt till textinnehållet

Walter Cronkite: Jag är för censur

- Jag är för censur av medierna i krig, sade toppjournalisten från amerikanska CBS, Walter Cronkite, under ett besök i Irland då han tog emot pris för sitt livs journalistiska insatser.

Walter Cronkite var i Dublin för att ta emot en utmärkelse för Lifetime Achievment (livstids prestation), då han klargjorde att han stödjer censur av medierna i krigstid.

rad

– Jag tror att vi måste vara mycket försiktiga med hur vi rapporterar information som kan uppskattas av fienden, sade Cronkite till Newsworld Internationals konferens i Dublin.

Annons Annons

Brittiska tidningen The Guardian rapporterar att Cronkite, som var journalist redan under andra världskriget, drog paralleller mellan Irakkriget och andra världskriget:

– USAs folk måste få reda på vad som händer i krigstid, men informationen kan helt enkelt inte ges till fienden.

Cronkite sade också att det är naturlligt att inbäddade journalister i stor utsträckning antar truppernas perspektiv, och att viss patriotism inte kan undvikas:

– Jag tror att rapporteringen var så objektiv som vi kan förvänta oss i en krigssituation där journalister måste täcka strider där ens eget land är med, sade han.

– Det var samma sak i andra världskriget och Vietnam. Om man är med i skyttegravarna med trupperna, då blir man en del av verksamheten.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos