Gå direkt till textinnehållet

VK Media flyttar redigeringen till NWT

VK Media flyttar sin redigering till NWTs redigeringsnav i Karlstad och dess ännu oprövade robot. Klubben befarar sämre redigerade papperstidningar, men vd Jimmie Näslund försvarar förändringen.

Den 1 april börjar VK Media flytta redigeringen av sina papperstidningar till NWTs redigeringsnav i Karlstad som utvecklar en robot med automatiserad redigering, något som bland andra NTM redan gjort.

Planering och nyhetsvärdering ligger kvar på dagredigerarna på respektive titel i VK Media.

– Det här är en kostnadsbesparing, ett sätt att minska kostnaderna för att bibehålla resurserna i producerande journalistik, säger vd och koncernchef Jimmie Näslund.

Annons Annons

Kan ni utöka reporterkraften?
– Nej, men det gör att vi inte behöver minska den. Vi har förhållandevis goda redaktionella resurser idag.

Tre redigeringstjänster på Västerbottens-Kuriren och Folkbladet försvinner. Två redigerare sades upp vid årsskiftet och arbetar nu sina sista månader på VK.

Journalistklubben drev i förhandlingen att de uppsagda skulle kompenseras ekonomiskt men lyckades skjuta fram uppsägningsdatumet, säger ordförande Karin Bernspång (bilden t h):

– Det handlar om två medarbetare som jobbat under lång tid, är över 60 och närmar sig pensionen. NWTs redigeringsrobot har dragits med förseningar, vi ville åtminstone skjuta på det här till roboten fungerar fullt ut, men fick inte gehör.

Klubben beklagar att medarbetarna måste sluta och befarar också att flytten av redigeringen kommer innebära försämrad kvalitet av tidningarna.

– Vi kommer inte ha samma koll på redigeringen och kunna kommunicera med redigerarna på det enkla sätt vi kan idag. Inga vi pratat med i andra koncerner tycker att det är toppen med den här typen av redigering, säger Karin Bernspång.

Vd Jimmie Näslund menar att läsarna inte kommer att märka att redigeringen flyttar och automatiseras, och betonar att lämningstiderna behålls i stort sett orörda.

Både VK Media och NWT är delägare i Stampen genom konsortiet PNV Media, men har separata, lokala ägare. Att VK vände sig till NWT beror på att deras planer tangerade varandra, enligt Jimmie Näslund.

– Vi visste att NWT skulle göra det här, och att det är en koncern som vårdar sina printtitlar. Det finns människor bakom roboten. Genom att outsourca våra titlar dit vet vi att de är i goda händer, säger han.

Journalistklubben har en annan syn på saken.

– Det här visar att papperstidningen är sekundär. Fortfarande trycker man tidningar, men man lägger inte krutet på det, utan robotiserar och satsar digitalt. Det är väl inget konstigt med det, men fortfarande är det många som har kvar papperstidningen, säger Karin Bernspång.

Roboten har försenats och ännu inte testats i skarpt läge. Patric Hamsch är ansvarig mediechef för redigeringen på NWT.

– Vi drar igång med två titlar nu till veckan. Nya Kristinehamns-Posten och FryksdalsBygden är först ut. Vi kommer enbart att jobba med dessa två titlar fram till början av mars då vi utvärderar och tar beslut om hur vi ska gå vidare.

Robotiseringen görs enligt Patric Hamsch för att NWT-koncernens olika redaktioner ska få möjlighet att fokusera på den digitala journalistiken.

– Men det är samtidigt såklart betydelsefullt att vi gör förändringarna i rätt takt och på rätt sätt.

När kommer VK Medias titlar att börja redigeras i roboten?
– Vi tar allt steg för steg och implementerar förhoppningsvis våra egna samt VKs titlar under 2023. Vi måste först testa roboten skarpt vilket sker från och med nästa vecka.

Fakta
VK Media ger förutom dagstidningarna Västerbottens-Kuriren och Folkbladet ut gratistidningen Totalt Umeå och de fyra endagarstidningarna Västerbottningen, Lokaltidningen, Västerbottens mellanbygd och Nordsverige.

Fler avsnitt
Fler videos