Gå direkt till textinnehållet

Virtanen PO-anmäler Expressen och SvD

Efter Expressens och Svenska Dagbladets namnpubliceringar av Fredrik Virtanen, där han bland annat anklagas för våldtäkt, anmäler nu Aftonbladet-profilen tidningarna till Allmänhetens pressombudsman.

Fredrik Virtanen tar hjälp av advokat Monique Wadsted i anmälan. Där beskriver de hur Expressen, efter att en känd medieprofil på Instagram har anklagat honom för våldtäkt, till slut bestämmer sig för att namnpublicera.

”Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen", står det i anmälan.

Vidare menar de att namn- och bildpubliceringarna har inneburit allvarlig skada för honom själv, hans minderåriga barn och hans närmaste familj. Samt att namn- och bildpubliceringen efter dessa publiceringar har blivit så pass omfattande att hans namn och/eller bild används ”i snart sagt varenda artikel som rör den sk metoo-kampanjen eller sexuella övergrepp i allmänhet som en sorts genrebilder".

Annons Annons

Även Svenska Dagbladet anmäls till PO av Virtanen och hans advokat, detta för publiceringen med rubriken "12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp".

”Lika viktigt som det är att rättssamhället kan hantera och beivra olika typer av övergrepp lika viktigt är det förstås att den traditionella pressen upprätthåller respekten för sig själv och det pressetiska systemet och håller emot trycket från de sociala medierna”, skriver de i anmälan.

Fler avsnitt
Fler videos