Vill ha in kommunikatörer
i Journalistförbundet

22 oktober, 2014

Journalisten TV Varje år förlorar Journalistförbundet 250 medlemmar eller cirka en miljon i medlemsintäkter. Nu ska förbundet utreda om även kommunikatörer borde tillåtas bli medlemmar.

Sedan 1992 har det varit stopp för andra yrkesgrupper än journalister i förbundet, vilket betyder att exempelvis informatörer inte får plats. På kongressens andra dag behandlades en motion från Christer Nordmark, ordförande i Smålands distrikt, om att förbundet behöver utreda frågan igen. Det ska också ske.

 

Han vill att förbundet nu ska tillåta kommunikatörer att bli medlemmar i förbundet, precis som man gjort i Danmark.

 

Men förbundets ordförande Jonas Nordling tror inte det är rätt väg att gå. I Journalistens intervju varnar han för att situationen i Danmark lett till att de egna journalistmedlemmarna riskerar att hamna i minoritet i sitt eget förbund.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Chris Pastorella ons, 2014-10-22 18:12
Kommunikatörer hör inte hemma i SJF. kommunikatörer ska syssla med PR. journalister ska kritiskt granska och ta fram information. Kommunikatörer sprider ofta desinformation och är mästare på att dölja el. skyla över obekväma sanningar. Förbundet borde göra en självrannsakan angående varför medlemskapet minskar.
Inlagt av Jacob Hansson ons, 2014-10-22 22:36
LAS är den främsta orsaken till att medlemskapet minskar. Journalister blir utlasade och tvingas över "till den andra sidan". Ändra reglerna så att inte medieföretagen (läs: public service) känner sig tvingade till 11-månaderskontrakt och bisarra projektanställningar. Jag tror det skapar bättre flöde av journalister i företagen, fast anställda våga säga upp sig och byta arbetsplats om det är lättare att bli anställd på annan arbetsplats. Och paradoxalt nog tror jag att arbetsmarknaden för journalister blir tryggare. Med ändrade regler så får journalister möjlighet att jobba som journalister istället för att vänstra som informatörer. Då kommer också antalet medlemmar öka.
Inlagt av Jens tors, 2014-10-23 08:37
Självklart är även kommunikatörer välkomna i journalistförbundet. Att börja prata om "minoritet i sitt eget förbund" luktar tyskt 30-tal. Alla är välkomna i journalistförbundet, oavsett kön eller yrke. Det är vår grundläggande värdering om alla människors lika värde som innebär öppenhet för alla!
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies