Gå direkt till textinnehållet
Marchen Neel Gjertsen, chefredaktör Jyllands-Posten.
Foto: Brian Karmark/Jyllands-Posten

Vill ha ersättning från plagierande frilans

Danska Jyllands-Posten utreder om de kan begära att den plagierande frilansskribenten Lasse Skytt ska betala tillbaka arvode. Aftonbladet, som också avpublicerat skribenten, har inga sådana planer.

Efter att det framkommit att den danske frilansjournalisten Lasse Skytt plagierat citat i flera artiklar har flera mediehus avpublicerat hans artiklar. I Sverige valde Aftonbladet att avpublicera 14 av hans artiklar. Dessutom har en bok som han skrivit dragits tillbaka.

Nu förbereder både förlaget som gav ut boken, Syddansk Universitetsforlag, och tidningen Jyllands-Posten krav på ekonomisk ersättning från Lasse Skytt, rapporterar danska Journalisten.

Jyllands-Postens chefredaktör Marchen Neel Gjertsen säger till danska Journalisten att de kan komma att kräva ersättning för de artiklar som de avpublicerat, för det arbete som krävts för att undersöka bristerna i artiklarna och för den skada som publiceringarna orsakat Jyllands-Postens anseende.

Annons Annons

I Sverige har Aftonbladet inte diskuterat frågan om att kräva ersättning från frilansaren.

– Jag tror inte att vi kommer att framföra liknande krav, svarar tidningen biträdande redaktionschef Martin Schori i ett sms.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos