Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Aftonbladet avpublicerar 14 artiklar – efter plagiatanklagelser

Danska tidningar avpublicerar artiklar efter att anklagelser om plagiat riktats mot en frilansjournalist. Minst fyra av artiklarna har översatts till svenska och publicerats i Aftonbladet. Efter frågor från Journalisten avpublicerar Aftonbladet 14 artiklar skrivna av frilansen.

I helgen avpublicerade den danska tidningen Kristeligt Dagblads nyhetssajt sex artiklar skrivna av frilansjournalisten Lasse Skytt. Enligt tidningen beror beslutet på att de blivit uppmärksammade på att artiklarna saknat källhänvisning och att citatanvändningen skett i strid med god citatsed.

Fyra av de sex artiklar som avpublicerats i Danmark har översatts till svenska och publicerats av Aftonbladets. Totalt har Aftonbladet köpt in och publicerat 14 artiklar av Lasse Skytt, varav åtta publicerats under 2023. Dessa har nu avpublicerats av Aftonbladet. Enligt Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Martin Schori görs detta i väntan på att allt har utretts.

Tidigare uppgav han i ett sms till Journalisten att tidningen skulle undersöka uppgifterna:

Annons Annons

”Kände ej till detta förrän du messade. Vi ska så klart sätta oss in i det här, utreda och prata med de inblandade. Vi ser allvarligt på uppgifter om plagiat”, skrev Martin Schori.

Igår måndag uppgav danska Jyllands-Posten att man identifierat plagierade citat i tre artiklar som Skytt skrivit och att man därför beslutat att avpublicera samtliga artiklar som han skrivit för dem sedan 2020. Artiklarna ska granskas av en extern journalist.

Försäljningen av Lasse Skytts bok Orbánland som kom ut 2022 stoppas nu av förlaget, uppger danska Journalisten. Lasse Skytt har även skrivit 52 artiklar för danska Journalisten, vars chefredaktör Christian Lindhardt uppger för tidningen att artiklarna ska granskas.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos