Vikarier tveksamma till nya avtalet
Agneta Lindblom Hulthén anser att det nya avtalet ”stärker det fackliga inflytandet över visstidsanställningarna”. Entusiasmen hos vikarier och projektanställda är inte lika stor.
Agneta Lindblom Hulthén anser att det nya avtalet ”stärker det fackliga inflytandet över visstidsanställningarna”. Entusiasmen hos vikarier och projektanställda är inte lika stor.
Frilansjournalisten Rickard Carlsson har arbetat från och till på Sveriges Radio sedan 1998 – utan att ha blivit tillsvidareanställd eller inlasad. Han gör inte vågen för det nya avtalet.
– Nej, jag kan inte se hur det skulle förbättra för oss som hoppar in på olika vikariat och projektanställningar, och som aldrig har blivit inlasade, säger han.
Egentligen är Rickard Carlsson mer upprörd över att Journalistförbundet inte kämpar för att förbättra frilansavtalet.
– När man som jag inte har blivit inlasad eller tillsvidareanställd känner man sig som en tredje klassens medlem i facket. Jag betalar full avgift, men ändå verkar Journalistförbundet inte driva frågan om ett fungerande frilansavtal. Det tycker jag är skamligt eftersom SR har avtal för skådespelare, dramatiker, musiker och författare. Ingen verkar lyfta ett finger för oss frilansar, säger Rickard Carlsson.
Natacha López, nyhetsreporter på SR i Malmö sedan 2005, tror inte heller att nya avtalet innebär någon dramatisk förbättring för henne som är projektanställd.
– Jag känner mig inte särskilt berörd. Den här striden handlade ju inte om oss, säger hon.
– Personligen tycker jag att det varit bättre om Journalistförbundet hade samma villkor som Sif. Som det verkar nu kommer arbetsgivaren att kunna fortsätta att inte tillåta någon arbeta längre än två år. Det känns som om man straffas för att man är med Journalistförbundet, säger Natacha López.
Liksom många andra som Journalisten varit i kontakt med, är också Jonas Ahlman, projektanställd reporter på Radio Uppland, osäker på vilka förbättringar avtalet egentligen kommer att innebära för visstidsanställda och projektanställda.
– Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag vill först se vilken betydelse det här får i praktiken.
kh@journalisten.se