Gå direkt till textinnehållet

Vietnam kidnappade ännu en journalist i Thailand

Exiljournalisten Duong Van Thai försvann i Thailand och dök upp i polisförvar i Vietnam.

Den 13 april anmäldes den vietnamesiske exiljournalisten Duong Van Thai försvunnen efter att han lämnat sin bostad för att bege sig till flygplatsen i Bangkok för att möta en vän. Han dök aldrig upp på flygplatsen.

Den 16 april uppgav vietnamesiska statsmedier att Duong Van Thai gripits av polis när han ”illegalt försökt ta sig in i Vietnam”. Duong Van Thai är vietnamesisk medborgare men flydde landet 2018 och sökt asyl i Thailand av rädsla för repressalier för sin kritik mot den vietnamesiska regimen och mot ledare inom det vietnamesiska kommunistiska partiet. Bara timmar före sitt försvinnande hade han blivit intervjuad om sin flyktingstatus av UNHCR.

Det rapporterar bland andra Radio Free Asia.

Duong Van Thai har fortsatt att kommentera vietnamesisk politik på Youtube där han har över 100 000 följare.

Det är inte första gången vietnamesiska agenter kidnappar en person i exil. 2019 fördes den vietnamesiska bloggaren Truong Duy Nhat till Vietnam från Thailand och dömdes sedermera till tio års fängelse.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att Duong Van Thai släpps fri och att vietnamesiska myndigheter upphör med att trakassera och fängsla journalister i utlandet. Enligt CPJ är Vietnam ett av världens största journalistfängelser. I december när CPJ gjorde sin senaste undersökning satt 21 journalister bakom galler i landet.

Fler videos
Fler avsnitt