Gå direkt till textinnehållet

Växande kritik mot Aftonbladets bildpublicering

Hans Andersson, utredningschef vid Handenpolisen, och Barnombudsmannen Lena Nyberg är upprörda över att Aftonbladet publicerade en bild och intervjuade väninnan till 12-åringen som mördades av sin styvfar i Tungelsta.

Hans Andersson, utredningschef vid Handenpolisen, och Barnombudsmannen Lena Nyberg är upprörda över att Aftonbladet publicerade en bild och intervjuade väninnan till 12-åringen som mördades av sin styvfar i Tungelsta.

Hans Andersson, utredningschef, har arbetat i tio år med grova våldsbrott mot barn och har aldrig tidigare varit med om att medier hängt ut ett brottsoffer på liknande sätt.

– Helt förkastligt att utnyttja ett litet barn så här som just varit utsatt för grovt våld och fortfarande är i chocktillstånd, säger han till Dagens Nyheter.

Annons Annons

Masts Nylén, polisens talesman vid Södertörns polismästardistrikt, tror att flickan och hennes familj har ställt upp i tron att det skulle bli lindrigare för dem.

– Jag har varit ute på skolan och bett alla drabbade att inte prata med medier, men vi kan ju inte förbjuda människor att göra det ändå. Nu finns det en risk att polisutredningen blir sämre, tror Mats Nylén.

Barnombudsmannen Lena Nyberg vill att det införs särskilda pressetiska regler för barn, regler som redan finns i Norge.

– Aftonbladet bryter mot de pressetiska regler som redan finns genom att ställa frågor till människor i kris. Det är extra allvarligt när det handlar om ett barn. Det borde finnas särskilda pressetiska regler för barn, säger Lena Nyberg till Resumé.

Lena Nyberg ger inte mycket för Aftonbladets försvar av publiceringen.

– Trots att Aftonbladet har fått flickans och föräldrarnas medgivande är det oerhört allvarligt. Det är publicisternas ansvar att se till att den här historien inte publiceras, de kan inte motivera det med att de har fått offrens tillstånd. En människa i kris är inte kapabel att fatta några beslut över huvud taget.

Advokat Christer Magnegård har utsetts till den 13-åriga flickans juridiska ombud.

– Det är djupt olämpligt att man hänger ut ett barn på det här sättet. Hade jag blivit utsedd tidigare så hade detta aldrig hänt. Flickan behöver få lugn och ro för att läka. Nu hamnar hon i fokus på fel sätt.

Anders Gerdin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet, anser att det var rätt att publicera intervjun med flickan. Han menar att ingen av dem som är kritiska till publiceringen pratat med familjen.

– Hur kan de då veta att familjen är i chock? Det är bara vi och Expressen som har haft många och lång samtal och med familjen och de vet mycket väl varför de har pratat med oss. De har valt den öppna vägen, och det må vara ovanligt i den svenska kulturen, men det är familjens val, säger Anders Gerdin till Dagens Nyheter.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos