Gå direkt till textinnehållet

”Var det fel personer som tvingades sluta?”

Efter beskedet att Mittmedias VD Thomas Peterssohn och redaktionella chefen AnnaKarin Lith slutar undrar de anställda på Nerikes Allahanda om det var fel personer som tvingades sluta, om de har tillräckligt med personal för den nya strategin som ska arbetas fram.

För en vecka sedan kom beskedet att Nerikes Allehanda ska minska sin bemanning på redaktionen med 19 tjänster, från 68 till 49. Stora delar av neddragningen har kunnat lösas genom att det träffas individuella överenskommelser. Men inte tillräckligt många, utan fyra blev uppsagda.

Nu efter att Mittmedias VD Thomas Peterssohn och redaktionella chefen AnnaKarin Lith valt att lämna koncernen undrar de anställda på Nerikes Allehanda vad som kommer att hända i framtiden efter att Mittmedias styrelse underkänt den strategi som Peterssohn och Lith fört med en snabb digitalisering.

Journalistklubben på Nerikes Allehanda har av sin chefredaktör fått beskedet att den strategi som de två cheferna drivit kommer att ligga kvar tills vidare under tiden som en ny arbetas fram.

Annons Annons

– Vi har fått besked om att i den nya strategi ska våra kärnområden värnas som papperstidningen, säger Marita Johansen, journalistklubbens vice ordförande på Nerikes Allahanda som även sitter i Promedias journalistklubben.

Journalistklubben undrar nu om det var rätt personer som tvingades sluta eller valde att ta avgångsvederlag.

– Är det så att vi blir för få för den nya strategin. Vi vet inte. Mycket energi har lagts ner på att förhandla om uppsägningar och nu gäller en ny strategi, säger Marita Johansen.

Mittmedia nya VDn Per Bowallius har stakat ut en ny väg för koncernen, att den digitala omställningen har gått lite för fort eftersom 91 procent koncernens intäkter från print.

”Vi måste inse att vi av rena överlevnadsskäl tvingas bli mer realistiska i förväntningarna på vad den digitala affären kan ge oss hitom den överskådliga horisonten. Här har jag hela tiden haft en försiktig hållning som var och är baserad på fakta,” skriver Per Bowallius i ett internt mejl som Journalisten tagit del av.

På Nerikes Allehanda säger Marita Johansen att de har erfarenhet av att jobba med honom.

– Vi har förtroende för honom.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos