Gå direkt till textinnehållet

”Väntat besked om Bonnesen”

Idag stod det klart att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet. Ett väntat besked, enligt Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark.

Tillsammans med flera UG-kollegor avslöjade Dyfvermark förra året misstänkt penningtvätt i Swedbank under Bonnesens ledning. Idag nekade bolagsstämman alltså den sparkade vd:n ansvarsfrihet. Däremot fick styrelsen och tidigare styrelseordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet.

– Det var väntat att Bonnesen inte fick ansvarsfrihet. Jag hade gärna sett att man tog samma beslut för Lars Idermark, eftersom jag är rätt säker på att han visste mycket mer under våren 2019 än vad han sa och erkänt, kommenterar Joachim Dyfvermark beskedet.

Vilka konsekvenser har er granskning fått?
– Det har ju skett en hel del efter våra avslöjanden. Finansinspektionen har presenterat sin utredning, med rekordböter. Swedbanks internutredning är också klar, med skarp kritik mot ledningen.

Annons Annons

– Det som kvarstår nu är ett eventuellt åtal mot Birgitte Bonnesen, och eventuellt fler. Och slutligen den amerikanska utredningen av Swedbank, som nog dröjer ett tag, men där det talas om dryga böter.

Fortsätter ni gräva i bankerna, under coronakrisen?
– Vi fortsätter gräva i de svenska bankernas äventyr i Baltikum, det kommer mer!

Fler avsnitt
Fler videos