Gå direkt till textinnehållet

Vädjar till myndigheterna att rädda afghanska journalister

Efter Afghanistans fall vill tyska mediejättar som Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung att tyska myndigheter ordnar visum till de lokala journalister och medhjälpare som sett till att man har kunnat göra journalistik från landet. 

”Det här brevet är ett rop på hjälp”, så börjar nyhetsorganisationerna sitt brev till de tyska myndigheterna. Brevet är undertecknat av tyska publishers som alla har spelat det man själv kallar ”en nyckelroll” när det gäller att rapportera från Afghanistan de senaste 20 åren.

Nu vill man alltså att myndigheterna ska hjälpa de lokala journalister, tolkar och stringers som har sett till att man kunnat leverera journalistiken, eftersom man fruktar för deras liv.

“Bara de senaste veckorna har fotografen Danish Siddiqui skjutits till döds i Kandahar, en tv-journalist mördats i en bombattack i Kabul och Amdadullah Hamdard, frilans för Die Zeit skjutits till döds utanför sitt hem i Jalalabad”, skriver de och lägger till att ett dussin journalister har mördats i landet de senaste åren.

Annons Annons

Brevet är undertecknat av organisationer som Der Spiegel, Deutsche Welle, Deutschlandradio, Die Zeit, dpa, Frankfurter Allgemeine Zeitung, RSF, RTL, Stern, och Süddeutsche Zeitung.

Fler avsnitt
Fler videos