Vädjar till myndigheterna att rädda afghanska journalister

16 augusti, 2021

Efter Afghanistans fall vill tyska mediejättar som Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung att tyska myndigheter ordnar visum till de lokala journalister och medhjälpare som sett till att man har kunnat göra journalistik från landet. 

”Det här brevet är ett rop på hjälp”, så börjar nyhetsorganisationerna sitt brev till de tyska myndigheterna. Brevet är undertecknat av tyska publishers som alla har spelat det man själv kallar ”en nyckelroll” när det gäller att rapportera från Afghanistan de senaste 20 åren.

Nu vill man alltså att myndigheterna ska hjälpa de lokala journalister, tolkar och stringers som har sett till att man kunnat leverera journalistiken, eftersom man fruktar för deras liv.

“Bara de senaste veckorna har fotografen Danish Siddiqui skjutits till döds i Kandahar, en tv-journalist mördats i en bombattack i Kabul och Amdadullah Hamdard, frilans för Die Zeit skjutits till döds utanför sitt hem i Jalalabad”, skriver de och lägger till att ett dussin journalister har mördats i landet de senaste åren.

Brevet är undertecknat av organisationer som Der Spiegel, Deutsche Welle, Deutschlandradio, Die Zeit, dpa, Frankfurter Allgemeine Zeitung, RSF, RTL, Stern, och Süddeutsche Zeitung.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies