Gå direkt till textinnehållet

Utredning mot poliser som stoppade SVT nedlagd

Förundersökningen mot de poliser som avvisade journalister från Kebnekaise i samband med Herculesolyckan i mars har lagts ned. SVT har också JO-anmält händelsen.

Den 15 mars försvann ett norskt militärflygplan över Kebnekaise under en övning. När journalister anlände till fjällstationen och Nikkaloukta stoppades de av norsk militär och svensk polis.

Händelsen polisanmäldes som grovt tjänstefel, men åklagaren vid riksenheten för polismål i Göteborg har nu valt att lägga ned förundersökningen.

En av de SVT-reportrar som avvisades har också JO-anmält händelsen, och JO har beslutat att inleda en utredning och inväntar yttranden från polismyndigheten i Norrbotten och från Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg.

Annons Annons

Journalisten har tidigare berättat om hur SVT stoppades av den norska militären. I JO-anmälan skriver journalisten att den norska militären agerade ”som om de ägt myndighet att begränsa rörelsefriheten för massmedia vid Nikkaloukta fjällanläggning och utfärda fotoförbud där” samt att den svenska polisen inte ingrep mot den norska militärens agerande.

Polisen stoppade även journalister vid Kebnekaise fjällstation med motiveringen att norsk militär förbjudit medier tillträde.

Fler avsnitt
Fler videos