Gå direkt till textinnehållet

Julian Assange fri att lämna Storbritannien

Wikileaks grundare Julian Assange har släppts från fängelset i Storbritannien och är på väg hem till Australien, rapporterar bland andra CNN. Detta efter att han erkänt brott i en uppgörelse med USA.

Enligt Reportrar utan gränser har Assange erkänt sig skyldig till spridande av hemlig information vilket skulle ge ett femårigt fängelsestraff. Ett straff som han redan suttit av i brittiskt fängelse.

”Äntligen ser det här fallet ut att gå mot sitt slut. Julian Assange har orättfärdigt suttit fängslad alldeles för länge, men det är skönt att höra att denna mardröm, för honom och hans anhöriga, kan vara på väg mot sitt slut”, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Imorgon, onsdag, ska Assange infinna sig i en domstol i Marianerna, på amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet. Om en domare där godkänner uppgörelsen kommer han att vara en fri man.

”Att han döms är problematiskt och måste analyseras mer noggrant, men det får göras senare. I dag är en bra dag”, säger Erik Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos