UNT ringer och läser upp citat i stället för att skicka dem till kommunanställda. FOTO: Tor Johnsson

UNT slutar skicka
citat till kommunen

4 oktober, 2017

UNT upplever att kommunens pressavdelning försvårar för tidningen att intervjua tjänstemän på kommunen.

UNT har beslutat att inte längre skicka citat till intervjuade kommunanställda. I stället läser man nu upp dem på telefon.

– Vi upplever att när vi intervjuar personer som representerar Uppsala kommun har de direktiv att få sina uttalanden godkända av kommunens pressavdelning, berättar printchef Roger Berglund.

– Faktauppgifter har vi förstås inga problem med att få kollade men det har varit tydligt att kommunens medarbetare inte själva kunnat fatta beslut om vad de får säga, oavsett ämne.

Nyhetsreportern Elin Sandow berättar att pressavdelningen velat styra både lite mer känsliga och högst okontroversiella frågor. Tjänstemän på kommunen har uppgett att det finns riktlinjer de helst ska använda, direktiv om att förankra uttalanden hos pressavdelningen.

– Det skapas en osäkerhet hos tjänstemännen om vad de kan och får säga, trots att de intervjuade är experter på sina områden. Nyligen skrev jag en artikel där en tjänsteman uttalade sig som expert om ett samhällsproblem, godkände sina citat och sedan återkom, för pressavdelningen hade tyckt till och tvekade.

– Vi upplever att pressavdelningen vill styra bilden av Uppsala och ge en tillrättalagd bild, vilket är allvarligt för medborgarna. Pressavdelningen missförstår sin roll, och förstår absolut inte vår roll som tidning, menar Elin Sandow.

Rent praktiskt har proceduren försenat arbetet för UNT.

– Det blir bökigt och tar längre tid att få svar eftersom citaten skickas vidare till pressavdelningen.

Uppsala kommuns presschef Erik Boman menar att det inte finns någon policy som säger att alla citat ska godkännas av pressavdelningen.

– Vår uppgift är att ge stöd och råd till medarbetare och chefer i kommunen som ska bli intervjuade. Våra råd är att se till att vara förberedd, att gärna ta hjälp av oss, och att få se sina citat. Sedan är det upp till medarbetaren om man vill skicka dem till oss, säger han.

Varför uppger då så många tjänstemän att de inte vet vad de kan säga och väljer att skicka citat till er, som jag har fått det beskrivet?

– Jag delar inte riktigt den bilden. Jag får inte så många citat skickade till mig.

Erik Boman betonar att kommunen i sina interna medieutbildningar är tydliga med att betona alla anställdas yttrandefrihet och rätt att uttala sig fritt och anonymt för journalister, och att efterforskningsförbud gäller.

Hur ser ni på att UNT nu slutar skicka citat?
– Det är helt upp till dem att besluta om. Men jag har förklarat för UNT att det inte ska råda något missförstånd om att vi ska godkänna allt.
 
Hur många jobbar på kommunens pressavdelning?
– Vi har en centraliserad kommunikationsstab i kommunen. På avdelningen för pressfrågor och sociala medier är vi sex personer.
Taggar: UNT

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies