Gå direkt till textinnehållet

Universitetsrektor missnöjd med granskning

"Jag förstår inte varför ni journalister bara granskar myndigheter. Har ni verkligen ingenting annat att göra?" Uttalandet kommer från Stephen Hwang, rektor och högste ansvarig för Journalistik- och medieproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar, i tidningen Östran. Nu reagerar hans studenter på uttalandet.(UPPDATERAD)

Den 18 mars skrev Östran i Kalmar om den rektorskedja som Stephen Hwang beställt av glasdesignern Erika Lagerbielke. Förutom designern var silversmeder och andra hantverkare inblandade i tillverkningen, och slutnotan riskerar, enligt Östran, hamna över den gräns på 287 000 som är nivån för offentlig upphandling. Trots detta har ingen upphandling skett.

Dagen därpå följde Östran upp med en artikel om de ommöbleringar som Stephen Hwang initierat i Linnéuniversitetets lokaler i Kalmar och Växjö. Trots att universitetet dras med ett underskott på 43 miljoner kronor och personalen ombetts vara sparsamma, har Hwang beställt möbler för 800 000, däribland en Bruno Mathsson-fåtölj till sitt eget rum.

När Östran konfronterade Hwang med investeringarna, och ifrågasatte varför det inte gjorts någon formell beställning på rektorskedjan, svarade han:

Annons Annons

"Jag förstår inte varför ni journalister bara granskar myndigheter. Har ni verkligen ingenting annat att göra?"

Då Östrans reporter Agneta Adeen påpekade att mediernas huvudsakliga uppgift är att granska den verksamhet i samhället som betalas av offentliga medel, fortsatte Stephen Hwang: 

"Det stämmer inte. Dessutom tål inte ni journalister granskning av er egen verksamhet."  

Uttalandet har upprört några av Linnéuniversitets studenter, som i ett öppet brev frågar Stephen Hwang vem de ska lyssna på – honom själv, eller den kurslitteratur och de föreläsare som lär ut motsatsen. Studenterna hänvisar också till 1994 års pressutredning (Statens offentliga utredningar 1995:37) som säger att mediernas uppgift är att granska samhället.

I sitt svar till studenterna skriver Stephen Hwang att han har blivit felciterad av tidningen, och att hans åsikt tvärtom är att journalistisk granskning av offentlig verksamhet är en viktig del av demokratin.

 

Läs mer:

Hwangs kedjereaktion (Östran)

Möblerar om för 800 000 kronor (Östran)

Östran har gått över gränsen (Östran)

Vem tjänar mest på att ljuga (Barometern)

Fler avsnitt
Fler videos