Gå direkt till textinnehållet

Ungerska journalister: ”Det kommer bara bli värre för pressen”

Flera ungerska journalister menar att Viktor Orbán kan komma att använda valsegern till att ytterligare sätta press på oberoende medier i landet.

I förra veckan stod det klart att Viktor Orbán och hans parti Fidesz vann valet i Ungern. I ett pressmeddelande rapporterar CPJ att flera av landets oberoende journalister varnar för att det här kan leda till ett än värre läge för pressfriheten i landet.

”Den här stora valsegern kommer bara stärka Orbáns synsätt att han är på rätt väg, det kommer bara bli värre för pressen”, säger exempelvis Csaba Lukács, chefredaktör på veckotidningen Magyar Hang, i en kommentar.

Exempelvis menar han att det kommer bli än svårare att distribuera tidningar i landet genom det statliga postbolaget.

Annons Annons

Andra journalister menar att det här kommer innebära högre skattekostnader för medierna. Redan efter att Orbán vann valet 2014 introducerade hans parti en skatt som skulle ha kostat RTL Klub, landets största oberoende kommersiella tv-station, mer än hälften av intäkterna på ett år.

”Jag är orolig för att man kommer återgå till sina planer på att införa straffskatter på reklamintäkter som kommer göra att de sista kvarvarande internationella medieägarna i landet kommer tvingas sälja sina verksamheter”, säger Szabolcs Panyi, undersökande journalist på Direkt36.

Enligt CPJ är en annan farhåga att Orbáns regering kommer att slå ned på de medier som finansieras via läsarintäkter och crowdfunding, genom att försvåra verksamheten på olika sätt.

Det väntas också bli tuffare för enskilda journalister att rapportera fritt. Många ungerska journalister har redan fått vänja sig vid smutskastningskampanjer från både regeringsföreträdare och regimtrogna medier.

Fler avsnitt
Fler videos