Gå direkt till textinnehållet

Unga vill ha seriösare public service

Tusentals ungdomar protesterar mot att Sveriges Television skär ner på nyheter och samhällsbevakning och i stället satsar på nöje och drama. Uppropet ”Inga såpor i stället för nyheter!” har spridits som en löpeld på Internet.

Tusentals ungdomar protesterar mot att Sveriges Television skär ner på nyheter och samhällsbevakning och i stället satsar på nöje och drama. Uppropet ”Inga såpor i stället för nyheter!” har spridits som en löpeld på Internet.

Drygt 4 500 ungdomar, de flesta mellan 16 och 25 år, har skrivit under uppropet, just den åldersgrupp som SVT vill nå med sina nya satsningar.

– Det är klart över förväntan. Jag har bara skickat några mejl till vänner och bekanta och det har spridit sig över hela Sverige, säger Ali Hamidian, styrelseledamot i Kulturella ungdomsföreningen i Malmö, som ligger bakom projektet tillsammans med Utrikespolitiska föreningen i Lund.

Annons Annons

Olof Dahlberg, redaktör för det nedläggningsdrabbade Dokument utifrån, säger att han är glad för den stora uppslutningen.

– Jag är jätteförvånad över att de har lyckats få ihop så många namn. Det har inte synts en rad om detta i någon tidning utan det har spridit sig mellan ungdomar på nätet.

Efter den uppmärksammade debattartikeln i Dagens Nyheter förra måndagen, då en mängd kända nyhetsjournalister på SVT protesterade mot nedskärningarna, har Ali Hamidian märkt ett ökat intresse för uppropet.

– Det har kommit in väldigt många namn just den senaste veckan.

Johan Lindén, samhällschef på SVT, har hört talas om namninsamlingen.

– Jag känner till den och har informerat resten av ledningen. Vi väntar med att diskutera saken till den 15 oktober, då uppropet ska lämnas in till oss. Vi har valt att prioritera drama och nöje just för att den biten haft lägre prioritet de senaste åren. Vi har en fast ekonomi och något måste stå tillbaka när man prioriterar en annan sak. Det är tingens ordning, säger han.

En ordning som Ali Hamidian inte vill acceptera:

– Vi tycker att det här är en oerhört viktig fråga. Det är något särskilt med public service-idén. Det finns ett antal program, till exempel Faktum, som inte kan finansieras med kommersiella medel. Därför är det viktigt att SVT som public service-företag satsar på de här sakerna. SVT verkar tro att ungdomar inte är intresserade av samhällsbevakning och bara vill ha lätta, fördummande program. Men så är det inte alls.

Johan Lindén säger att Faktum ska läggas ner, eftersom programmet under sin etableringsperiod på två år inte lyckades nå sin målgrupp.

– Men jag tycker det var ett bra program. Min ambition är att vi ska ha samhällsprogram som riktar sig till unga och jag ska naturligtvis argumentera för det till 2008 års tablå.

Namninsamlingen kommer inte att kunna ändra ledningens beslut, enligt Johan Lindén.

– Det är klart att vi påverkas av alla kontakter men tablån ligger fast.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.