Gå direkt till textinnehållet

UG-reportrarna skrev bok om Tranståget: ”Vi vill berätta hela historien om vårdskandalen”

Karin Mattisson och Carolina Jemsby har – för andra gången – skrivit boken Ånger, om transvårdsskandalen de avslöjade i Uppdrag granskning.

Carolina Jemsbys och Karin Mattissons granskningar av transvården för barn sändes i SVTs Uppdrag granskning 2019 och 2021. Nu kommer deras reportagebok om vårdskandalen: Ånger.

Varför dröjde det tre år?
– Vi har egentligen skrivit två böcker. Den bok vi pitchade till förlaget handlade om tre kvinnor som detransi­tionerar (återgår till att leva i enlighet med sitt födelsekön reds anm). Manuset var klart i augusti 2022 när två av ­kvinnorna hoppade av. En av dem har sedan bidragit till den nya boken men på ett annat sätt, säger Karin Mattisson.

– Det manuset till Ånger ligger i en byrålåda. Då skrev vi den här boken i stället, som är mer en klassisk reportagebok. Jag tror att den här boken blev bättre. Men det var oerhört tungt förra hösten, säger Carolina Jemsby.

Annons Annons

Deras avslöjanden i UG ledde till att Socialstyrelsen 2022 vände 180 grader och avrådde från behandling med pubertetshämmande och könsbekräftande hormonbehandling för personer under 18 år. ”Riskerna överväger den ­möjliga nyttan”, hette det plötsligt, i stället för tvärtom.

– Det känns ju som det finaste man kan vara med om inom journalistiken, att bidra till förändring, säger Carolina Jemsby.

Varför en bok?
– Vi vill berätta hela historien om vårdskandalen och att det inom vården fortfarande finns ett motstånd mot den nya rekommendationen, säger Karin Mattisson.

Avslöjandet är ganska enkelt: svensk transvård för unga har inte byggt på vetenskaplig grund och barn har lidit skada av behandlingarna. Det är fakta.

Det mest häpnadsväckande är väl att läkare mörkar vårdskadorna för Socialstyrelsen för att kunna fortsätta behandlingar som riskerar att skada barn?
– Ja, men de ser det nog som att de räddar liv. Men det finns det ju inte heller några belägg för, säger Carolina Jemsby.

– Det har nog också haft betydelse att läkare har byggt sina karriärer på det här och att det är oerhört bekräftande att jobba med transvård. Man står så att säga på den goda sidan, säger Karin Mattisson.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Positiva. Inte alls som efter det första programmet vi gjorde för UG. Vi fick så mycket hat. Man har blivit ganska luttrad, säger Karin Mattisson.

– Fast vi har blivit cancellerade av bokmässan i Angered i maj, inflikar Carolina Jemsby och låter nästan lite upprymd.

Bokmässan i Angered?
– Först bjöd de in oss men sen drog de tillbaka sin inbjudan för att de inte vill ”spä på transfobin i samhället”. De hade inte ens läst boken. Vi ska nog skicka en till dem, säger Karin Mattisson.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *