Tysta diplomatin i fallen Minhai och Isaak ska granskas

7 december, 2020

Dawit Isaak Sveriges tysta diplomati i fallen Dawit Isaak och Gui Minhai ska granskas av en oberoende undersökningskommission, anser riksdagens utrikesutskott.

Journalisten har tidigare berättat om Reportrar utan gränsers rapport som visade att UD har avstått från att pressa Eritrea, via EU, i samband med att landet beviljats miljardbelopp i bistånd.

Flera organisationer vill också se en parlamentarisk utredning av regeringens insatser.

Nu rapporterar Sveriges Radio att även riksdagens utrikesutskott vill att Sveriges tysta diplomati ska granskas av en oberoende undersökningskommission. Det är fallen med de fängslade svenskarna Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak i Eritrea, som ska vara utgångspunkten för kommissionen.

Samtliga riksdagspartier står bakom förslaget, som väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies