På Dawit Isaaks födelsedag manifesterade RSF Sverige med prinsesstårta på Mynttorget i Stockholm. FOTO: RSF Sverige

De vill utreda UDs agerande

27 oktober, 2020

Dawit Isaak En ny rapport från Reportrar utan gränser visar att UD har avstått från att pressa Eritrea, via EU, i samband med att landet beviljats miljardbelopp i bistånd. Flera organisationer vill nu se en parlamentarisk utredning av regeringens insatser. 

Idag, den 27 oktober, är det Dawit Isaaks födelsedag. Den 20:e i rad han tillbringar bakom lås och bom. 

Reportrar utan gränser (RSF), tillsammans med en rad andra organisationer, står därför vid Mynttorget och bjuder prinsesstårta. 

Detta bland annat för att uppmärksamma en ny rapport som visar att utrikesdepartementet har försökt stoppa jurister som jobbat för att polisen ska inleda en förundersökning mot Eritreas diktator Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten.

Rapporten visar också att Sverige har avstått från att – via EU – pressa Eritrea i samband med att landet beviljats miljardbelopp i bistånd. 

”Skälet tycks ha varit att inte störa ansträngningarna att få Dawit fri”, skriver RSF. 

RSF vill se en parlamentarisk utredning av UD:s insatser för Dawit Isaak som kan besvara frågan om Sverige har prövat alla medel för att få hem journalisten.

– Det finns nu två intressanta förslag på vägar framåt i Dawit Isaaks fall. Dels en riksdagsmotion om en parlamentarisk utredning och dels en resolution i Europaparlamentet om tuffare tag mot Eritrea, som hela parlamentet ställt sig bakom. Två mycket välkomna förslag, som vi nyligen kompletterat med en anmälan mot Eritreas president Isaias Afwerki och flera av hans ministrar för brott mot mänskligheten. Det får räcka med daltandet nu, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i en kommentar.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten som skrivs under av Publicistklubben, Svenska PEN, Journalistförbundet och en rad andra organisationer får RSF medhåll.

”Nyligen antog Europaparlamentet en resolution med krav på Eritrea att släppa Dawit Isaak fri. Vi välkomnar detta initiativ, som Sverige för länge sedan skulle utnyttjat. Likaså stödjer vi den färska riksdagsmotion som föreslår en parlamentarisk utredning av vad alla Sveriges regeringar sedan 2001 gjort för att få hem Dawit Isaak”, skriver de.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Roger Sperrling tis, 2020-10-27 23:58
Och nu dito är det dags för detta angående den svensk/kinesiska bokförläggaren m.fl. som sitter OLAGLIGEN häktade/fängslade i Kina! OCH...dito dags att göra sammalunda för de över 135.000 OLAGLIGEN i nu iåratal häktade under vidriga förhållanden här på Filippinerna under Dutertes förment s.k. "war against drugs"... Men som ffa är ett politiskt spel och också drabbar många i den viktiga politiska opositionen och journalister etc!
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies