Gå direkt till textinnehållet

Tvivelaktiga företag i förbundets aktieportfölj

I de fonder som Journalistförbundet placerat sina tillgångar finns det företag som kan ifrågasättas etiskt. Där finns tobaksbolag, företag som köper kakao från plantager där det förekommer barnarbete och bolag som investerar i militärdiktaturen Burma.

I de fonder som Journalistförbundet placerat sina tillgångar finns det företag som kan ifrågasättas etiskt. Där finns tobaksbolag, företag som köper kakao från plantager där det förekommer barnarbete och bolag som investerar i militärdiktaturen Burma.

Journalistförbundet har placerat sina tillgångar på runt 27,8 miljoner kronor i fem fonder. Två av fonderna ingår i den skandalomsusade investmentbanken Carnegie.

Tittar man närmare på fonden Carnegies World Wides aktieportfölj finns där företag som har kritiserats för sitt etiska uppträdande, som franska energijätten Total och schweiziska livsmedelsföretaget Nestlé.

Journalistförbundet har en policy där det står att ”placeringar bör ske i värdepapper som är etiskt och miljömässigt försvarbara”. Vidare står det att förbundet bör undvika medieföretag och ”företag som sysslar med så kallad union busting”.

För några månader sedan slog militärjuntan i Burma brutalt ner ett folkligt uppror. Ett företag som sedan lång tid tillbaka samarbetat med juntans generaler är Total. Företaget utvinner naturgas i samarbete med Burmas statliga gas- och oljeföretag som kontrolleras av militärregimen. Enligt Svenska Burmakommittén är naturgas Burmas största exportinkomst.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har kallat Total för den största anhängaren av Burmas militärregim. Hennes parti, National League for Democracy, har vid flera tillfällen vädjat till omvärlden att inte handla med eller investera i Burma.

Total har också anklagats för att utnyttja slavarbete vid bygget av en pipeline i södra delen av landet.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser saknas en fotograf och åtta journalister hålls fortfarande fängslade efter höstens prodemokratiska demonstrationer.

Även SEB Etisk Europafond, som förbundet har andelar i, har Total i sin aktieportfölj.

Företaget Nestlé har anklagats för att nonchalera förekomsten av barnarbete på kakaoplantagerna i Elfenbenskusten, där närmare 40 procent av all kakao kommer från. Rädda Barnen skrev i en rapport från 2001 att närmare 15 000 barn i åldern tio till tolv år har lurats in i slavarbete på plantagerna.

Nestlé är den tredje största köparen av kakao från Elfenbenskusten. Enligt organisationen Corpwatch är företaget medvetet om förhållandet på plantagerna men fortsätter att köpa kakao.

Nestlé är också känt för sitt aggressiva sätt att marknadsföra bröstmjölksersättning till fattiga länder på 80-talet. På grund av Nestlés beteende är det en av det mest bojkottade företagen i världen och deras bröstmjölksersättning är fortfarande kontroversiell.

Företaget har också brutit mot fackliga rättigheter i många länder. I Colombia ersatte Nestlé alla anställda på en fabrik och tog in nya med lägre lön. De avskedade fick ingen ersättning.

– Det finns anledning att se över vårt innehav, nu när vi blivit varse att det finns företag som är tveksamma, säger Anita Vahlberg, chef för den politiska avdelningen på Journalistförbundet.

I Carnegie World Wides portfölj finns även två tobaksföretag: Japan Tobacco och British American Tobacco. Japan Tobacco kontrollerar 67 procent av cigarettmarknaden i Japan och tillverkar bland annat Camel, Mild Seven, Salem och Winston. British American Tabacco skriver på sin hemsida att de köper 450 000 ton tobaksblad varje år.

Carnegie World Wide har även aktier i energibolaget E.ON, som enligt EU är ett av de tre företag som släpper ut mest koldioxid i Europa.

pj@journalisten.se

Fotnot: Förbundet har ett så kallat placeringsråd där förbundskansliets ekonomi- och personalchef Eva-Maria Kollberg och Anita Vahlberg, chef för den politiska avdelningen på Journalistförbundet, tillsammans med två externa oberoende rådgivare ingår. Placeringsrådet träffas löpande och får då råd om hur portföljen bör fördelas och vilka fonder som är bra för förbundet att placera i.

Journalistförbundets aktieplaceringar:

* AMF Pension

anskaffningsvärde: 3 979 tkr

marknadsvärde 28/9: 6 899 tkr

* Lannebo Småbolag

anskaffningsvärde: 2 624 tkr

marknadsvärde 28/9: 6 072 tkr

* Carnegie Medical

anskaffningsvärde: 3 944 tkr

marknadsvärde 28/9: 5 115 tkr

* Carnegie World Wide*

anskaffningsvärde: 5 075 tkr

marknadsvärde 28/9: 6 579 tkr

* SEB Etisk Europafond

anskaffningsvärde: 3 000 tkr

marknadsvärde 28/9: 3 206 tkr

(*I fonden Carnegie World Wide är de tio största innehaven: E.ON, BA Tobacco, Électricité de France, HDFC, Japan Tobacco, Nestlé, Total, Sinopec, Cisco Systems och Esprit Holdings.)

Fler avsnitt