Gå direkt till textinnehållet

Två nya medieprogram i P1 i vår

Sveriges Radios tablå för våren är nu klar. Ett trettiotal nya program har premiär i januari. Bland dem två mediegranskande program som ska ersätta Vår grundande mening i P1.

Sveriges Radios tablå för våren är nu klar. Ett trettiotal nya program har premiär i januari. Bland dem två mediegranskande program som ska ersätta Vår grundande mening i P1.

De två nya programmen som ska granska medier är ett ännu namnlöst mediemagasin som ska sändas på lördagar klockan 11.03 samt programmet Publicerat som sänds på lördagar 15.35. I Publicerat ska Åke Pettersson, nu programledare för Vår grundande mening, föra direktsända samtal om aktuella mediehändelser.

Petter Ljunggren är ny programledare för det än så länge namnlösa medieprogrammet. Petter Ljunggren har precis avslutat två säsonger som redaktör på SVT-programmet Faktum.

Vad ska ditt program göra som inte Vår grundade mening gör?

– Vi försöker inte jämföra oss med Vår grundade mening, som är ett bra program. Vi ska göra en blandning, med en granskande del men även ta upp det som händer inom nya medier. Vi ska också ta upp sådant som påverkar journalistiken men som inte är journalistik i sig, som marknadskrafter och annat.

Medieprogrammet ska göras av produktionsbolaget Grundstenen, som Petter Ljunggren har tillsammans med journalisterna Lasse Truedsson och Martin Wicklin. Trion vill byta namn på bolaget till – Tredje statsmakten.

Hur ska ni, som är beroende av SRs vilja att lägga ut jobba på er, kunna vara oberoende i förhållande till SR?

– Vad blir man mest korrumperad av? Vi sitter ju inte tillsammans med folk, som vi ska granska. Vi har inga sura gubbar eller gummor på andra sidan korridoren, som vi måste ta hänsyn till.

Programmet har ännu inget namn – vilket är ert sämsta förslag?

– Örnkoll. Men vi tar gärna emot fler förslag…

Hur ska ni hantera ta upp den pågående diskussionen om SR och framtiden för public service?

– Exakt hur vet jag inte men det är en jätteviktig diskussion. Att program läggs ut på externa bolag har upprört en del känslor, och jag förstår det. Men jag tror att SR är intresserat av extern produktion som funkar och är seriös.

Ska SR, SVT och UR slås ihop?

– Det vete fan.

Åke Pettersson, programledare för Vår grundade mening, ska efter att programmet läggs ner leda Publicerat, också det på lördagar. Sändningstiden är 15.35 – 15.55.

Är du nöjd?

– Publicerat får inte lika bra sändningstid som Vår grundade mening. Publicerat ska vara ett komplement till det nya mediemagasinet och det blir väl någon form av direktsänt samtal eller debatt. Enligt våra chefer kommer de här två programmen att bredda och fördjupa mediebevakningen. De tre heltidare som ska göra mediemagasinet vill jag för övrigt gratulera. De borgar för en bättre journalistik och vassare mediekritik än vad jag befarade, säger Åke Petterson.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos