Gå direkt till textinnehållet

Två NTM-tidningar drar ned på papperet

Katrineholms-Kuriren och Enköpings-Posten drar ned på utgivningstakten. Det är inget betydande beslut för redaktionen, enligt Enköpings-Postens chefredaktör. Tidningen har ökat från fem till åtta anställda det senaste året.

Tidigare i år meddelade NTM att Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning går från sex till tre dagars utgivning på papper. Nu följer Katrineholms-Kuriren och Enköpings-Posten samma väg. Beslutet är ett resultat av en översyn av distributionen som görs efter att kostnaderna för papperstidningen skjutit i höjden.

– Vissa exemplar är väldigt dyra för oss att dela ut. Vi försöker hitta de ställen där förändringar ger mest effekt, exempelvis i områden där det är glest mellan brevlådorna, och så är det för de här två tidningarna, säger Maria Kustvik, publicistisk chef för mindre titlar hos NTM.

Varför väljer ni att dra ned på takten och inte lägga ned papperet helt, det borde ju spara än mer pengar?

– Det steget är vi inte mogna för än. Vi vet att våra papperstidningar är väldigt uppskattade, säger Maria Kustvik.

Hon framhåller att de tidningar som kommer ut ska vara tjockare än de var när de kom sex dagar i veckan.

– Många saknar såklart att få tidningen sex dagar i veckan, men många har också uppskattat att få en tjockare och mer omfångsrik tidning. En av våra mest kritiska prenumeranter har faktiskt höra av sig och sagt: Jag trodde aldrig att jag skulle föredra en tredagarstidning, men det gör jag, säger Maria Kustvik.

Det har dock inte gjorts någon djupare analys av hur många som sagt upp sin prenumeration sedan förändringarna i Västervik och Vimmerby.

– Det är för tidigt för att dra några slutsatser än, säger Maria Kustvik.

Det finns inte några beslut om att dra ned på utgivningstakten för fler titlar. Dock pågår en fortsatt översyn.

– Vi måste se över våra kostnader hela tiden.

Enköpings-Postens chefredaktör Roger Berglund säger att förändringen inte kommer att påverka hur redaktionen arbetar. Redan i dag görs pappersutgåvan av redigeringsnavet i Norrköping.

– De senaste åren har vi haft 100 procent fokus på digital publicering för att ha en bra nyhetstjänst sju dagar i veckan. Med all respekt för att det finns läsare som det här är ett betydande beslut för så är det inte det för redaktionen, säger han.

Enköpings-Posten har också utökat sin redaktion under det senaste året. Man har gått från fem till åtta anställda, där en tjänst fortfarande ska rekryteras. Redaktionen består nu av chefredaktören och sju reportrar.

– Historiskt har redaktionen minskat och minskat, så det här är en vändning. Vi och våra ägare ser att det finns en potential i den marknad vi är på. Vi vill att det ska finnas en stark lokalbevakning av Enköping även framöver, oavsett vilken kanal vi rapporterar i, säger han.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos