Gå direkt till textinnehållet

Två minuter lång video ökade motståndet mot desinformation

Explainerfilmer om manipulationsteknik kommer att användas av Google för att motverka lögner om flyktingar.

Spridningen av desinformation i sociala medier har blivit ett allt större problem under pandemin och efter krigsutbrottet i Ukraina, visar undersökningar som den oberoende organisationen News Guard har genomfört.

Amerikansk inrikespolitisk desinformation sprids också i allt större utsträckning av republikanska politiker, visar en kartläggning som Washington Post gjort i samarbete med News Guard. Av kartläggningen framgår att 36 procent av de nyheter som republikanska kandidater spred i sociala medier under första halvåret 2022 kom från icke tillförlitliga källor, medan motsvarande andel för demokratiska kandidater var två procent.

Myndigheten för psykologiskt försvar har också varnat för ökad risk för spridning av desinformation under den svenska valrörelsen.

Annons Annons

Att bekämpa effekterna av den ökade mängden desinformation genom journalistiska faktagranskningar i efterhand har visat sig vara svårt, eftersom det hos alla individer finns ett psykologiskt motstånd mot att ta till sig information som strider mot den egna uppfattningen, så kallad psykologisk reaktans.

En ny studie pekar nu på att ”vaccination” mot desinformation förefaller vara ett avsevärt mer effektivt sätt att motverka desinformationen.

Studien som är genomförd vid universiteten i Cambridge och Bristol visar att det är möjligt att öka motståndet mot desinformation hos Youtubetittare genom att låta dem se korta informationsfilmer om manipulationsteknik.

Forskarna genomförde en studie av 6 400 individer som fick titta på två minuter långa explainerfilmer om manipulationstekniker. En kontrollgrupp fick i stället se videor om frostskador. Gruppen som sett filmer om manipulationstekniker var signifikant bättre på att genomskåda desinformation än vad kontrollgruppen var. Forskarna genomförde därefter en storskalig fältstudie i samarbete med Google, där en miljon Youtubeanvändare i USA tittade på en informationsfilm om manipulationstekniker och därefter fick svara på frågor om en manipulativ nyhetsrubrik. Gruppen som sett informationsfilmen var 5-10 procent bättre än kontrollgruppen på att korrekt identifiera desinformationen i rubriken.

Google har efter att studien presenterats beslutat att använda liknande informationsfilmer i en annonskampanj i Polen och Tjeckien för att motverka desinformation om flyktingar från Ukraina. Det uppger Nieman Lab.

De fem informationsfilmerna som forskarna använt i studien finns att se på Youtube.

Fler avsnitt
Fler videos