Två journalister mördade i Brasilien

23 januari, 2018

Två brasilianska journalister har skjutits ihjäl under loppet av 48 timmar.

På morgonen den 16 januari sköts reportern Ueliton Bayer Brizon, 35, ihjäl när han körde sin fru till arbetet i Cacoal i Brasilien.

Förövaren sköt mot parets motorcykel vilket ledde till att Brizons fru föll av. Därefter sköts Brizon tre eller fyra gånger. Han dödförklarades när han anlände till sjukhuset.

Brizon ägde och arbetade som reporter på lokaltidningen Jornal de Rondônia. Det finns inga uppgifter om att han skulle ha hotats.

På natten den 17 januari blev en annan journalist ihjälskjuten i en annan del av Brasilien, i den lilla staden Edealina i sydvästra delen av landet. Jefferson Pureza Lopes, 39, sköts ihjäl i sitt hem när han tittade på TV. Förövarna anlände till platsen på motorcykel och sköt in genom den öppna ytterdörren.

Lopes var programledare på Beira Rio FM, en lokalradiostation, och kommenterade ofta lokal politik. Stationen ägs av en politisk motståndare till den nuvarande borgmästaren i Edealina. Han hade mottagit dagliga hot under två års tid.

Polisen har inga misstänkta för de två morden.

Committee to Protect Journalists uppmanar myndigheterna att agera snabbt och gripa förövarna.

”Detta är det andra mordet på en journalist på en vecka och en stark påminnelse om de faror som hotar brasilianska reportrar på landsbygden”, säger CPJs vice VD Robert Mahoney i en kommentar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies