Gå direkt till textinnehållet

TV4 kallar MRTV-rapporten för ”urvattnad”

I veckan kom Myndigheten för Radio och TV ut med sin rapport som bland annat föreslår en skärpning av förhandsprövningen av nya tjänster för public service-bolagen. Myndigheten anser dock att public service-bolagen inte agerar på ett sätt som hindrar konkurrerande aktörer från att etablera sina medieverksamheter. Nu kallar TV4 rapporten för en ”besvikelse” och ”urvattnad”.

Många kommersiella medieföretag har tidigare kritiserat public service-bolagen för satsningar som är i direkt konkurrens med deras verksamheter, däribland den nu nedlagda SVT Flow. Rapporten som MRTV presenterade i veckan spär alltså på ilskan hos TV4.

Rapporten anser att public service-bolagen ska behålla makten över vad som ska anmälas till regeringen för förhandsprövning. Den slår också fast att public service har en negativ påverkan på delar av den omgivande mediemarknaden, främst i form av att deras verksamheter konkurrerar om konsumenterna med de aktörer som bedriver kommersiella medieverksamheter. Samtidigt anser MRTV att public service-bolagen inte agerar på ett sätt som hindrar konkurrerande aktörer.

SVT har redan varit kritiska till de delar av rapporten i en artikel hos Journalisten.

Annons Annons

”Det är anmärkningsvärt att Sverige ska leda utvecklingen när det gäller att begränsa public service”, sa bland annat Hanna Stjärne, SVTs VD. 

Även TU har kritiserat den i en annan artikel. TU kallar Myndighetens förslag om ändringar i förhandsprövningen för public service-bolagen för ”en halvmesyr”.

Nu är TV4 också kritiska till rapporten i ett inlägg på TV4 gruppens hemsida.

”Den välvilliga kan tolka detta som en signal till politiken att det nu är hög tid att ta de svenska medieföretagens oro på allvar och förtydliga de licensfinansierade mediernas samhällsuppdrag. (…) Den mer uppgivna ser det som ytterligare ett i raden av icke-besked från politik och myndigheter om hur en livskraftig och hållbar mediemarknad bibehålls”, skriver Åsa Jamal, kommunikations och HR-direktör.

TV4 menar att de strukturella omvandlingarna i branschen gör det ännu viktigare att inte stjälpa privata aktörer.

”Om ett förhandsprövningssystem ska finnas bör uppdraget att sköta det gå till Konkurrensverket, som är expert på just konkurrensfrågor. Efter att nu ha fått ta del av hur MRTV gripit sig an uppgiften att belysa public service marknadspåverkan framstår den ordningen som än mer självklar”, fortsätter Åsa Jamal.

Fler videos
Fler avsnitt