Gå direkt till textinnehållet

TU kritiserar public service-rapporten

Tidningsutgivarna kallar Myndigheten för Radio och TVs förslag om ändringar i förhandsprövningen för public service-bolagen för ”en halvmesyr”.

Journalisten berättade i går om rapporten från Myndigheten för Radio och TV om public service-bolagens marknadspåverkan.

Tidningsutgivarna riktar kritik mot delar av rapporten. I ett pressmeddelande skriver TU bland annat att myndighetens påstående om att man inte kunnat finna belägg för påståenden om att SVTs och SRs programinnehåll blivit mer likt de kommersiella aktörernas är märkligt. ”Det torde vara uppenbart för var och en vid en granskning av de textdominerade public service-sajterna, t ex SVTs nyhetsapp”, skriver TU.

TU anser också att myndighetsrapportens slutsats att public service har en negativ påverkan på mediemarknaden ”och i viss mån faktiskt hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina verksamheter – om än inte på ett uppenbart sätt – bör tas med i den fortsatta diskussionen om public service-uppdragets gränser”.

(I myndighetens rapport står det dock att public service-bolagen inte kan anses agera på ett sätt som ”uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter”, vilket har en annan betydelse än vad TU hävdar. Reds anm.)

TU anser att myndighetens förslag att förändra systemet med förhandsprövning är en halvmesyr, ”i och med att avgörandet om en ny tjänst ska anmälas till förhandsprövning alltjämt ligger kvar hos public service-bolagen. Beslutet om en tjänst ska förhandsprövas – och själva förhandsprövningen – måste här flyttas till en oberoende instans, förslagsvis Konkurrensverket.”

Fler avsnitt
Fler videos