Turkiska journalister
riskerar livstid

27 november, 2015

De välkända turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül, verksamma vid tidningen Cumhuriyet, greps i går, misstänkta för bland annat terrorbrott och spioneri. Både oppositionspartier och pressfrihetsgrupper fördömer anklagelserna.

Journalisten berättade i juni att Turkiets president Erdogan hotade att låta gripa Can Dündar, chefredaktör för Cumhuriyet, efter att dagstidningen i ett avslöjande anklagat den turkiska underrättelsetjänsten för att hjälpa till att skicka vapen till Syrien.

Igår greps Can Dündar och Erdem Gül. Anklagelserna som riktas mot dem: medlemskap i en terrororganisation, spioneri och avslöjande av statshemligheter, kan ge upp till 10 års, 20 års respektive livstids fängelse, skriver den regimkritiska tidningen Today's Zaman.

Såväl oppositionspartier som pressfrihetsgrupper reagerade starkt på gårdagens gripande av Can Dündar och Erdem Gül. International Press Institute uttalade att det är ”journalistiken som grips”.

Läs också debattören och chefredaktören Kurdo Baksis debattartikel på Journalisten.se.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies