Gå direkt till textinnehållet

Tunga grävare kritiserar Stora journalistpriset-juryn

Tio tidigare vinnare av Stora journalistpriset för Årets avslöjande kritiserar juryn för att ha gett priset till Estoniadokumentären, bland dem Jan Guillou, Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö.

I en debattartikel i Journalisten den 25 november kritiserade Jonathan Lindström, chefredaktör på Populär Arkeologi och Estoniaanhörig, juryns beslut att ge Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande till tv-serien Estonia – fyndet som ändrar allt och regissören Henrik Evertsson.

I debattartikeln menade han att dokumentären framförde desinformation och sedan länge avfärdade konspirationsteorier, och att juryns beslut devalverat värdet på Stora journalistpriset. ”Vad tycker tidigare pristagare om Evertssons sällskap?” frågade han.

Nu svarar tio av dem på DN Debatt:

Annons Annons

”Vårt svar till Jonathan Lindström är att vi är lika bestörta som han”, skriver journalisterna Bo-Göran Bodin, Jan Guillou, Axel Gordh Humlesjö, Björn Hygstedt, Dan Josefsson, Janne Josefsson, Fredrik Laurin, Bosse Lindquist, Nicke Nordmark och Lars-Göran Svensson i debattartikeln.

I debattartikeln uppger de bland annat att filmen ”egentligen bara för fram spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer” samt att dokumentärserien är ett typexempel på den ”den irrationella tro på konspirationer som rullar över världen” och hotar ”rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande”.

De kräver nu svar av juryn: ”Exakt vilken relevant upptäckt anser ni att Evertsson har gjort?”

Läs mer: Henrik Evertssons svar på kritiken från Jonathan Lindström, i en replik i Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos