Gå direkt till textinnehållet

Tunbjörk fick stora fotopriset

Erfarenheten vann över ungdom när Scanpix delade ut sitt stora fotopris till Lars Tunbjörk. (Uppdaterad)

I konkurrens med Elin Berge och Frank Aschberg var det alltså Lars Tunbjörk som tog hem förstapriset och därmed 100 000 kr.

Lars Tunbjörks bidrag är en dokumentation av vintermånaderna. Han beskriver sin bildserie som:

"En resa i Sverige under de mörka vintermånaderna. En tidsbild, men mer en skildring av ett mentalt tillstånd. Bilderna handlar om personliga minnen och det tungsinne som jag ofta känner under vintern, som jag tror att jag delar med många nordbor."

Annons Annons

Hur är det med tungsinnet i vintermörkret?

– Just i dag är jag inte så dyster och mina döttrar är glada och tycker att priset kommer lägligt inför julen.

Lars Tunbjörk är rikt belönad för sin fotokonst. Han har bland annat utsetts till Årets fotograf av Pressfotografernas klubb och fått Svenska fotografers förenings hederspris.

I Paris pågår sedan den 8 november en stor fotofestival och Lars Tunbjörk har två utställningar där.

– Just nu håller jag på med ett tidningsjobb åt tyska Geo, som gör en Sverige-special. Jag plåtar svenska kulturpersonligheter åt dem.

Juryns motivering:

En fotograf med ett igenkännande bildspråk som aldrig stannat upp utan ständigt utvecklats. Engagerat, sofistikerat och personligt. Denna gång med en dystrare och tyngre färgskala som får betraktaren att känna vemodet hos oss uppe i norra Europa.

Scanpix Stipendium gick till Hannah Modigh för hennes projekt Hillbilly heorin, honey, som handlar om unga män i utsatta livssituationer.

Tidigare pristagare av stora fotopriset är Niklas Maupoix, Pieter ten Hoopen, Anna von Brömssen, Thobias Fäldt och Marc Femenia.

Se bildspelet på Scanpix

Fler avsnitt
Fler videos