Gå direkt till textinnehållet

TU lockoutar Bamse

Tidningsutgivarna skärpte på tisdagen sina stridsåtgärder med ett nytt varsel. Det nya varslet omfattar alla medlemmar i Journalistförbundet på totalt 71 medieföretag, som lockoutas på ordinarie fridagar. (UPPDATERAD)

Tidningsutgivarna skärpte på tisdagen sina stridsåtgärder med ett nytt varsel. Det nya varslet omfattar alla medlemmar i Journalistförbundet på totalt 71 medieföretag, som lockoutas på ordinarie fridagar.

En av de tidningar som drabbas är Bamse, som Journalistförbundet tidigare undantagit. Lockouten träder i kraft klockan 00.00 den 31 augusti.

Tidningsutgivarna varslade på måndagen om lockout på ordinarie fridagar för anställda vid 64 medieföretag. Lockouten träder i kraft den 30 augusti, klockan 00.00.

Lockouten innebär att anställda, på sina lediga dagar, är utestängda från arbetsplatsen och att de inte får någon lön för den tiden.

Enligt ett pressmeddelande från Tidningsutgivarna berör varslet omkring 4 000 journalister på de tidningar som omfattas av Journalistförbundets konfliktåtgärder.

I varslet undantas medarbetare som är semesterlediga eller tjänstlediga, liksom medarbetare som är helt eller delvis sjukskrivna. Lockouten gäller också bara medlemmar i Journalistförbundet. Oorganiserade omfattas inte.

– Utgivarnas varsel kom som väntat och ser ut ungefär som väntat. Vi spelar ju efter reglerna på svensk arbetsmarknad, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

– Jag läste i utgivarnas pressmeddelande att de lagt varslet för att få igång förhandlingarna. Motiveringen gör mig förhoppningsfull. När båda parter har samma motiv för sina ageranden vore det väl själva den om vi inte skulle komma till skott. Vi har signalerat förhandlingsvilja hela året. Jag hoppas höra av Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström i telefonen så snart som möjligt. Klart att vi löser det här bara vi får talas vid.

ms@journalisten.se

qr@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos