Gå direkt till textinnehållet

TT först med DIs avslöjade om fp-spioneri

Dagens Industris reporter Fredrik Sjöshult avslöjade folkpartisternas intrång i socialdemokraternas interna datornätverk, Sapnet. Men TT publicerade nyheten först.

Dagens Industris reporter Fredrik Sjöshult avslöjade folkpartisternas intrång i socialdemokraternas interna datornätverk, Sapnet. Men TT publicerade nyheten först.

Fredrik Sjöshult träffade tisdagen den 29 augusti en uppgiftslämnare som berättade att folkpartiet kunde ta sig in på Sapnet. Tipsaren, som reagerat mot det egna partiets arbetsmetoder, visade Sjöshult hur det gick till.

– Jag förstod att det var en tung nyhet, men ville vänta med publicering tills jag hade hela bilden, säger Fredrik Sjöshult, som betonar att hans artikel inte är resultatet av ett långvarigt grävarbete.

På onsdagen frågade han social­demokraternas presschef Manuel Ferrer om denne visste att det pågick ett intrång i Sapnet och att folkpartister på högsta nivå kunde gå in i nätverket. Ferrer visste det inte, men hade misstänkt det.

– Jag avvaktade till söndagen för att få den fullständiga bilden, säger Sjöshult.

Då var säkerhetsföretaget som ­socialdemokraterna anlitade klar med sin undersökning. Den visade att det handlade om ett hundratal intrång. 78 av dem var begångna före mars i år och kunde kopplas till folkpartiet.

Efter avslöjandet har Fredrik Sjöshult fått många mejl.

– En del ifrågasätter mitt motiv till att publicera artikeln nu, före valet. De kallar mig socialdemokratisk lakej.

Enligt en konspirationsteori gjordes avslöjandet strax efter SVTs utfrågning av Fredrik Reinfeldt söndagen den 4 september, i syfte att leda uppmärksamheten bort från Reinfeldts framträdande.

– Det motsägs av att vi under söndagen bestämde att tidningen inte skulle skickas till andra redaktioner, vilket vi brukar göra 22.00. Vi ville själva ha greppet om nyheten fram till på morgonen. Tyvärr kom TT över en tidning och gick ut med nyheten 22.18. Där tappade vi mycket av vårt försprång.

Efter TT-telegrammet utlyste ­socialdemokraterna presskonferens vid midnatt.

– I och med det behövde andra medier inte ge oss cred för nyheten, konstaterar Fredrik Sjöshult.

Hans vänskap med Expressen­reportern Niklas Svensson har föranlett spekulationer om att Svensson gett honom uppgifterna. Sjöshult anser spekulationerna orimliga. Om Niklas Svensson tipsat skulle han ha riskerat att avslöja sig själv eftersom hans inloggningar kan spåras.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos