Gå direkt till textinnehållet

Tryckfrihetsförslagen – ett långtgående angrepp

Förslagen om ny tryckfrihetslag är det mest långtgående angreppet på tryckfrihetsskyddet sedan demokratins genombrott. Det skriver Åke Wredén i DNs Kultur.

Förslagen om ny tryckfrihetslag är det mest långtgående angreppet på tryckfrihetsskyddet sedan demokratins genombrott. Det skriver Åke Wredén, tidigare politisk redaktör på Nerikes Allehanda, numera fri skribent, ofta i tryckfrihetsfrågor, i en debattartikel på DN Kulturs Idé & kritik.

I sin debattartikel skriver han: “Att avskaffa tryckfrihetsförordningen skulle för bara några år sedan ha varit något närmast otänkbart för en statlig utredning.”

Åke Wredén framhåller vidare att “Alla de byggstenar som ger vårt tryckfrihetsskydd dess styrka (…) ligger nu i grundlag högst upp i lagarnas hierarki. Flyttas det till vanlig lag får får alla dessa viktiga skyddsregler en lägre rang än Europakonventionens luddighet (…)”

Åke Wredén skriver i sin debattartikel att detta i förlängningen bland annat kan innebära många process- och inkomstmöjligheter för jurister som vill bli av med den svenska tryckfrihetsmodellen.

Han avslutar med “Alla som sätter värde på svensk yttrandefrihet bör nu förstå att det som ligger på bordet är ett angrepp så radikalt att det är det mest långtgående som kommit från från central statlig nivå efter demokratins genombrott.”

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos