Gå direkt till textinnehållet

Trots sparkrav på 100 miljoner – mest positiva Eurovisionreaktioner på SVT

Loreens vinst i Eurovision Song Contest innebär ett gigantiskt arrangemang nästa år för SVT. En utmaning när SVT samtidigt ska verkställa ett sparpaket på 100 miljoner kronor.

Senast Sverige arrangerade ESC 2016 slutade notan på 125 miljoner. Enligt Rebecka Mårtensson (bilden), journalistklubbens ordförande på SVT, har det ännu inte diskuterats internt hur arrangemanget kommer att påverka verksamheten.

– Det vi vet är att pengarna ska komma från flera år och inte från ett år. Det är så man har hanterat det tidigare, det är så man lär hantera det nu också. Det kommer inte att handla om att det är årets eller nästa års budget som kommer ta det, utan det blir över flera år.

Enligt Rebecka Mårtensson har reaktionerna mest varit positiva.

– Många tycker det är jättekul att jobba med ett så här stort och viktigt projekt. Jag har inte hört någon göra den ekonomiska kopplingen än. SVT måste vara tydliga med hur man ska hantera det.

I fredags blev kollektivavtalet för avtalsområdet för public service klart. Avtalet som löper under två år följer märket på svensk arbetsmarknad med löneökningar och extra pensionsinsättningar på sammanlagt 7,4 procent under 2023 och 2024. Lägstalönerna och praktikantlön får en större höjning.

Är medlemmarna nöjda med PS-avtalet?
– SVT har varit väldigt tydliga med att det är jättemycket pengar. Det täcker inte inflationen, men det är ett högre påslag än vanligt. Många av våra medlemmar är helt fine med att vi får normen. Frågan kommer kanske att aktualiseras när man väl får reda på vad man får i lön, förhoppningsvis i juni. Efter det kommer det eventuellt reaktioner.

Fler avsnitt
Fler videos